Melegpropaganda miatt akarja betiltani a FIFA 17-et néhány orosz képviselő

külföld
2016 december 05., 15:05
comments 63
A Premier League-ben még a játékvezetők és az asszisztensek is csatlakoztak a Szviárvány Cipőfűzők nevű, homofóbiaellenes akcióhoz. AFP PHOTO / Lindsey PARNABY
photo_camera A Premier League-ben még a játékvezetők és az asszisztensek is csatlakoztak a Szviárvány Cipőfűzők nevű, homofóbiaellenes akcióhoz. AFP PHOTO / Lindsey PARNABY

November 18-ig volt lehetőségük a FIFA 17-tel játszóknak arra, hogy szivárványszínű focimezt szerezzenek ingyen a karakterüknek. A játékot gyártó EA Sports ezzel az akcióval csatlakozott az angol Premier League novemberi homo-, bi- és transzfóbia elleni akciójához, a Szivárvány Cipőfűzökhöz. Az akció részeként, mint arra a név is utal, az elsőosztályú játékosok szivárványszínű cipőfűzővel biztosították támogatásukról a nemi identitásuk és szexuális irányultságuk miatt támadást elszenvedőket.

Oroszországban nem mindenki örült az EA Sports akciójának. A kommunista párt parlamenti képviselői például levélben fordultak az orosz médiahatósághoz és a fogyasztóvédelmi felügyelethez a játék betiltását követelve, mert szerintük a szivárványmezzes akció sérti a 2013-ban elfogadott törvényt, amely szerint tilos a "nem tradicionális" nemi kapcsolatokat "propagálni", mert az "veszélyezteti a gyermekek egészségét és fejlődését".

A kommunisták hamar szövetségest találtak Vlagyimir Putyin kormánypártjában is. Irina Rodnyina háromszoros olimpiai műkorcsolyabajnok, az Egységes Oroszország képviselője szerint a hatóságoknak joguk van korlátozni a játék oroszországi kereskedelmét. Valerij Raskin kommunista képviselő viszont lát esélyt a kompromisszumra is. Szerinte az EA Sportnak meg kéne változtatnia az Oroszországban forgalmazott verzió forráskódját, vagy a jelenlegi, általános besorolásból korhatárosba kéne átsorolni a játékot. Betiltani szerinte csak akkor kéne, ha a cég ezekre nem hajlandó. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.