Az olasz meló - Power Ranking, november

Lac
futball
2016 december 06., 08:36

Eltelt egy hónap, úgyhogy itt az ideje visszatérni a négy héttel ezelőtt belengetett Power Rankinghez. Az élen nagy meglepetéssel nem fogunk tudni szolgálni, de a mezőnyben feltűnik egy-két szupernova ismét, hogy aztán december végére nagy valószínűséggel mindenki a helyére kerüljön. Hajtás után a részletek.

20. Hull City (1-1-2, +0)

Hacsak valami eget rengető nagy változás nem áll be, a Hullnak bérelt helye lesz a huszadik helyen a PR-ben. Bár az idén szeszélyes Southampton ellen jók voltak három pontra és Pulis ellen is jött egy Dawson fejesgól a semmiből, ez nálunk nem elég arra, hogy PL-re érdemesnek tartsuk a klubot. Hab a tortán, hogy az utóbbi időben a tulajdonosra mérges szurkolók is egyre el-elmaradoztak a KCOM stadion lelátóiról. Nem fognak hiányozni.

19. Swansea (1-1-2, -1)

Már egy hónapja is írtam, hogy a Swansea csak azért nem csontutolsó, mert a Hull még náluk is töketlenebb. Ez még mindig áll, és továbbra sem látszik semmiféle garancia arra nézve, hogy Bob Bradley képes lesz megtörni a Fer-átkot.

18. West Ham United (0-2-2, -4)

Bilic jó nagy slamasztikába került a tavalyi fasza kis idény után, amiben nagy szerepet játszik, hogy a kulcsemberei fáradtak, vagy sérültek, neki meg semmi ötlete arra, hogy hogyan lehetne ezt áthidalni. Öt meccse képtelenek nyerni, cserébe képesek voltak nyert állásból 5 perc alatt kiszopódni a White Hart Lane-en, és csak az Old Traffordról elcsent pont villantott meg valamit a tavalyi csillogásból.

17. Leicester City (0-1-3, -5)

Mondhatnánk, hogy odakerül a Leicester lassan, ahová tavaly vártuk őket, de azért nem lenne ez olyan nagy elégtétel. Ranieri kerete ennél bőven többre képes - mi egyelőre a négyes kettős terhelésnek tudjuk be a bajnokságbeli gyengélkedést. Szintén öt meccs sorozatban győzelem nélkül, Vardy-szenvedés és középpályás-válság a címvédőnél, akik idén azért kiesni nem fognak, de a középmezőny végénél előbbre nem várhatók.

16. Crystal Palace (1-0-3, +0)

Pardew csak azért nem volt lejjebb a tabellán, mert a Swansea ellen, kabaréba illő jelenetek után elveszített meccset a Southampton legyalulása követte. Ez pedig nálunk pont elég volt arra, hogy az egy hónappal ezelőtti helyet ismét csak fenntartsuk nekik.

15. Burnley (1-0-3, -2)

Bár mindhárom legutóbbi meccsükön vert seregként hagyták el a pályát Sean Dyche tanítványai, szégyenkezésre semmi okuk. A Manchester City elleni masszív játékra és a Palace elleni küzdésre lehet és kell is alapozni, és akkor ezúttal nem lesz ingázás a vége.

14. Sunderland (3-0-1, +5)

Az utálkozók utálni fognak - de hülyén néz ez így ki Haters gonna hate, de úgy tűnik Moyes-mester megtalálta a taktikát, ami a középmezőnybe stabilizálhatja a Fekete Macskákat egy kicsivel korábban, mint az általában lenni szokott. Nem mondanánk, hogy túlbonyolította: vegyél egy izmos, masszív csatárt, és tedd be a még mindig god mode-ban játszó legenda mellé. És bumm, így lett a Chocapic jelent meg Anichebe Defoe mellett, hogy az alsóház zavarban lévő védősorait terrorizálhassa. A kiesés ellen folytatott harcban mindhárom riválisukat (Bournemouth, Hull, Leicester) legyőzték egyszerű, hosszú felívelésekkel és gyors kontrákkal, úgyhogy kiesés ebből idén sem várható.

13. Middlesbrough (1-2-1, +2)

Mourinho Karanka tanítványai masszívan gyűjtögetik a bennmaradáshoz szükséges pontokat, de lassan lehet, hogy értesíteni kéne őket, hogy a győzelemért hármasával osztogatják azokat.

Ui.: úgy látszik, megfogadták ezt a tanácsot, miután az MNF keretein belül 1-0-ra győzték le a Hullt.

12. Bournemouth (2-0-2, -1)

Bár a Liverpool legyőzése talán az Év Meccse-díjra is esélyes lehet, és a Bournemouth továbbra is minden elképzelést felülírva teljesít (gondoljunk csak bele mennyi nagyobb és komolyabb futballtörténelemmel rendelkező város csapata van mögöttük), a táblázat közepénél előrébb nem nagyon jutnak majd. Mindenesetre ez is fantasztikus.

11. Watford (1-0-3, -5)

Mazzarrival szembejött pár középcsapat meg a Pool és máris beárazták az októberi helyezésüket. Az Anfielden elszenvedett hatosra nem nagyon van mentség - úgy meg főleg nem, hogy egy hónappal ezelőtt még pont a kapott gólok elkerülését hangsúlyoztuk ki a darazsaknál.

10. Southampton (1-1-2, -2)

Claude Puel elég szeszélyes csapatot csinált a Szentekből, amiben benne vannak az olyan masszív kis győzelmek, mint az Everton elleni, de az olyan érthetetlen leolvadások is, mint a Hull vagy a Palace elleni vereségek. Még nem tudjuk eldönteni, hogy ez azért van, mert a francia ennyit tud, vagy a kettős terhelés és a ligával való ismerkedés tesz keresztbe. Egyelőre jószívűen utóbbira apellálunk. Egyelőre.

9. Everton (0-2-2, -2)

Koemanék megtorpantak, és bár a sorsolás sem volt a legegyszerűbb, azért a Swansea elleni iksz mindenképp fekete pont. Arról már nem is beszélve, hogy egy pár évvel ezelőtti Everton nem adta volna meg magát olyan könnyen a Stamford Bridge-en, vagy a United elleni találkozót is legalább háborúvá változtatta volna, ha már a játék nem ment. Négy meccs győzelem nélkül mindenképp kérdésekre adhat okot.

8. Stoke City (2-1-1, +2)

A Stoke a legutóbbi két meccsén nem kapott gólt és megerősítette a helyét a középmezőnyben. Ennyi és nem több, de okozhatnak még nehéz perceket a topcsapatoknak, így a hétvégén Wengeréknek is.

7. West Bromwich Albion (3-1-0, +10)

A Pulis-magic beütött novemberben, feküdjetek rá az oldalsávban található gombra egész nyugodtan. Ehhez persze a birminghamiek sorsolása is hozzájárult, de ez semmit nem vesz el a négy meccs óta tartó veretlenségből és a tabellán elfoglalt hetedik pozícióból.

6. Manchester United (1-3-0, +3)

José fejlődik a legutóbbi PR-hez képest: az akkor négyes sorozatában képtelen volt nyerni, most legalább ez sikerült. A döntetlenek száma viszont még mindig állandó és lehet, hogy jól hangzik a balszerencsére fogni a dolgokat, meg az ötmeccses veretlenségi szériát emlegetni, ennél mindenki több et várt a Vörös Ördögöktől a szezonban.

5. Tottenham Hotspur (2-1-1, +0)

A három egymás utáni londoni derbit 1-1-1-gyel hozták le Poch fiai, amit a végén a Swansea elleni gálával zártak le december elején. A Spurs minden bizonnyal se előre, se hátra nem nagyon tud majd mozdulni ebből a pozícióból a bajnoki tabellán sem december végére.

4. Manchester City (2-1-1, +0)

Pep megtorpant, amit misem mutat jobban, mint a Boro elleni iksz vagy a Chelsea elleni, hatpontos rangadón elszenvedett vereség. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során talán először kell azzal megküzdenie a katalánnak, hogy hogyan viselje a vereséget, és mit kezdjen a negatívabb hangulattal az öltözőben illetve a sajtóban. Kíváncsian várjuk, hogy mi a válasza.

3. Arsenal (2-2-0, -2)

Bár a ligában az Ágyúsok pontelőnnyel állnak a második helyen, a PR-ben ez most csak a harmadik helyre elég. A United és a Spurs elleni rangadón lehozott iksz után két simázás következett, ami novembert tekintve biztató lehet a szurkolóknak. A mutatott játék viszont hagy kivánnivalót maga után, ami a decemberi hajtáshoz érkezve aggodalomra adhat okot.

2. Liverpool (2-1-1, +0)

A Liverpool lehetne a Chelsea legnagyobb kihívója, ha a pillanatnyi formákat vesszük figyelembe, de ehhez két dolog kellene: egy kapus és egy kicsit jobb game management. A Bournemouth elleni “kék halálra” semmi mentség az égegyadta világon - az ilyen meccseket egy contender kihúzza, de legalábbis nem veszíti el. Messze még a vége, de én úgy látom: a sok kapott gólt csak egy bizonyos pontig tudják majd ellensúlyozni és ha egy meccsen belül rosszkor jön rájuk az ötperc, nagyon komolyan meg lehet őket firkálni.

1. Chelsea (4-0-0, +2)

Talán ha nem írnék ide semmit, akkor is mindenki - aki követi a Premier League-et - tudná, hogy miért Antonio Conte legénysége áll az első helyen a novemberi és december eleji meccsek után. Nyolc meccses győzelmi széria, és mindössze két kapott gól azokon. Győzelem a Tottenham ellen hazai pályán, Pep kifilézése idegenben az Etihadban, három pont előny a tabellán. Ha így megy tovább decemberben is… De nem akarom elkiabálni.

A következő Power Ranking január 6-án várható, az FA-kupa által biztosított szünetben. A képeket a Guardianről szedtük, az elsőtől az utolsóig. A fejléc - mint a sajátkészítésűek esetében mindig - ezúttal is Szücsi érdeme.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.