Ferenc pápa a szarevőkhöz hasonlította a kamu híreket terjesztő médiát

Média
2016 december 07., 23:09
comments 436

A pápa a belga Tertiónak adott interjújában keményen bírálta a médiát, aminek egy része szerinte csak a botrányokra koncentrál, valamint csúsztatásokkal és kamu hírekkel akarja hiteltelenné tenni a közéleti szereplőket. Ferenc pápa szerint a hamis hírek terjesztése a lehető legkárosabb dolog, amit a média tehet. Az emberek rágalmazását pedig egyenesen bűnnek nevezte. A pápa az újságíróknak és a médiának azt tanácsolta, hogy kerüljék a koprofágiát*, vagyis a szarevést.Ferenc pápa - Fotó: AFP/Andreas Solaro

A médiát a társadalom egyik építőelemének nevezte, aminek az lenne a feladata, hogy összehozza, elgondolkoztassa és tanítsa az embereket.

Ferenc pápa már az interjúban elnézést kért az olvasóktól, amiért ilyen erősen fogalmaz, de úgy gondolja, hogy „a médiának tisztán és átláthatóan kell működnie, és nem lenne szabad a koprofágia prédájává válnia, vagyis ne állandóan csak botrányokról és mocskos dolgokról tudósítsanak, még akkor sem azok igazak”. Úgy látja, mivel az emberek vevők a szarevésre, ezért hatalmas károlat lehet ezzel okozni.

Majd a félretájékoztatást nevezte a legnagyobb veszélyének, amivel a média a legtöbbet tudja ártani. Azt mondta, a véleményeket csak egy irányba terelik, és kihagyják az igazság másik felét, ami alapján aztán lehetetlen komoly ítéletet hozni. (Guardian/Mashable)

*A koprofágia a görög copros (ürülék) és phagein (evés) szavak összetételéből származik. A Wikipédia szerint az emberek csak ritkán, általában szexuális viselkedés során gyakorolják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.