Több mint ezer orosz sportoló doppingol

2016 december 9., péntek 17:57
68

Botrány tört ki, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, a londoni olimpián induló összes orosz sportoló doppingmintáját újraelemzi. Ezen kívül újra megvizsgálják a szocsi téli játékokon az orosz versenyzőkön elvégzett több mint 250 doppingtesztet is.

A NOB ezt pénteken jelentette be, azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta Richard McLaren (a szervezet fővizsgálója) részletes jelentését.

McLaren azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmaztak egy olyan módszert, aminek segítségével a pozitív doppingtesztek eredményét leplezni lehet.

A második, most nyilvánosságra hozott jelentése szerint

több mint ezer orosz doppingoló sportoló van,

közöttük nyári, téli olimpián és paralimpián indulók is, akik részt vettek az Oroszországban állami szinten szervezett doppingbotrányban.

A csalások többek között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiához, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódtak.

Két korábban doppinggal lebukott orosz futó, a Londonban aranyérmes Marija Szavinova és bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova. AFP PHOTO / FRANCK FIFE Fotó: Franck Fife/AFP

A NOB már korábban újravizsgált néhány londoni mintát, amiből 11 sportolónál állapították meg, hogy doppingolt. A szocsi olimpián levett 254 vizeletminta újraelemzése előtt 63 vértesztet már megvizsgáltak, azok negatívak lettek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt