Több mint ezer orosz sportoló doppingol

sport
2016 december 09., 17:57
comments 68

Botrány tört ki, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, a londoni olimpián induló összes orosz sportoló doppingmintáját újraelemzi. Ezen kívül újra megvizsgálják a szocsi téli játékokon az orosz versenyzőkön elvégzett több mint 250 doppingtesztet is.

A NOB ezt pénteken jelentette be, azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta Richard McLaren (a szervezet fővizsgálója) részletes jelentését.

McLaren azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmaztak egy olyan módszert, aminek segítségével a pozitív doppingtesztek eredményét leplezni lehet.

A második, most nyilvánosságra hozott jelentése szerint

több mint ezer orosz doppingoló sportoló van,

közöttük nyári, téli olimpián és paralimpián indulók is, akik részt vettek az Oroszországban állami szinten szervezett doppingbotrányban.

A csalások többek között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiához, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódtak.

Két lebukott orosz futó, a Londonban aranyérmes Marija Szavinova és bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova.
photo_camera Két korábban doppinggal lebukott orosz futó, a Londonban aranyérmes Marija Szavinova és bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova. AFP PHOTO / FRANCK FIFE

A NOB már korábban újravizsgált néhány londoni mintát, amiből 11 sportolónál állapították meg, hogy doppingolt. A szocsi olimpián levett 254 vizeletminta újraelemzése előtt 63 vértesztet már megvizsgáltak, azok negatívak lettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.