20 százalékkal több fizetést kapnak a kecskeméti Mercedesnél dolgozók

A következő két évben akár 20 százalékkal emelkedhet a kecskeméti Mercedesnél dolgozók alapbére, miután megegyezett egymással szakszervezeti és a munkaadói oldal. László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnök a Magyar Időknek azt mondta, a megállapodással jövő áprilistól 10 százalékkal nő a kecskeméti gyárban dolgozók alapbére, a különböző pótlékokkal és bónuszokkal pedig még magasabb fizetést is elérhetnek.

Novemberben sztrájkoltak is a kecskeméti gyárban. A Vasas szakszervezet akkor arra panaszkodott, hogy képviselőiket nem engedték be a gyár területére, "a kollégákat a hideg időben példátlan módon kizavarták az udvarra".

Az alelnök hozzátette, hogy a tárgyalások első fordulójában, még csak 4-5 százalékos bérfejlesztést ajánlott a gyár, majd sokáig 7 százalék körüli alapbéremelésről volt szó, pénteken viszont aláírták a felek a két évre szóló, évente 10 százalékos bérnövekedésről szóló megállapodást. Nemcsak az alap, de a különböző, teljesítményhez köthető pótlékok és a kafetériakeret is magasabb lesz, ráadásul bizonyos juttatásokat alapbéresítenek, ennek köszönhetően nagyobb lesz a többi, nem kötelező bérelem összege is.

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

De nem csak a Mercedesnél, hanem további négy vállalatnál sikerült megállapodást kötniük ezen a héten 10 és 16 százalék közötti bérfejlesztésekről, több vállalatnál még tartanak az egyeztetések.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője a lapnak arról beszélt, hogy a kormányzati intézkedések miatt a velük kötött korábbi 7 százalékos alapbéremelés mellé most 3 százalékos emelést tolt hozzá a Mercedes.