Fogadkoznak, hogy tényleg kevesebb lesz az olaj

Szaúd-Arábia kormánya bejelentette, hogy a november 30-án bejelentett mértéknél is jobban csökkenti olajtermelését januártól, mert túlságosan olcsó az olaj világpiaci ára.

A szaúdi bejelentés a válasz arra, hogy az OPEC-en kívüli termelő országok egy része (Oroszország, Kazahsztán és Mexikó például) szombaton csatlakozott az OPEC 30-i döntéséhez, és szintén elkötelezték magukat a bányászat csökkentése mellett.

2001 óta először fordul elő, hogy az OPEC és az OPEC-en kívüliek egyeztetnek a termelés mértékéről. Egyes elemzők közben arra figyelmeztetnek, hogy a 15 évvel ezelőtti alku ugyan néhány hónapra tényleg felemelte az olaj árát, de aztán az oroszok nem tartották be a megállapodást, többet termeltek mint ígérték, és így hosszú távon a megállapodás nem jött be. Most nagy a fogadkozás, hogy mindenki betartja.

A megállapodásból néhány nagy termelő (Kanada, az USA, Norvégia és Kína) így is kimaradt. A világtermelés mintegy 60 százalékát adják azok az országok, amelyek most elkötelezték magukat a csökkentés mellett.

Tankolás. Fotó: AFP / Damien Meyer

Az OPEC tagállamok 1,2 millió, a többiek 558 ezer hordóval ígérnek kevesebbet naponta januártól, és ehhez jön még hozzá a most nem számszerűsített, de egyértelműen megígért további szaúdi csökkentés.

Az OPEC országok idén naponta átlag 34,2 millió hordót termeltek, ezt viszik most 33 millió alá.

Az OPEC-en kívüliek csökkentése pedig megfelel annak a mennyiségnek, amennyivel több olajat vehet fel jövőre a várakozások szerint Kína és India együttvéve.