Meg tudja mondani valaki, hogy mi az az amfetamin paszta?

ÉLET
2016 december 13., 11:17
comments 75

Az elmúlt pár évben mindig onnan tudtam meg, hogy milyen új szerek jelentek meg a piacon, hogy végigpörgettem az aktuális Global Drug Survey-t. Ebben tényleg minden lehetséges kábítószerre rákérdeznek, hogy használtad-e, mikor, milyen hatása volt. A dolog teljesen anonim, és mindenki csak azokra a kérdésekre válaszol, amikre akar, de érdemes kitölteni.

A felmérés három szempontból lehet hasznos.

Egyrészt amikor kitöltöd, szembesülsz vele, hogy miből mennyit használsz, ami néha egyáltalán nem árt.

A beérkezett válaszaid (ha külön engedélyezed) bekerülnek egy adatbázisba, ott összesítik az eredményeket, és ezekből mobilos alkalmazás készül. Ebben meg lehet nézni például, hogy amennyit te iszol / szívsz / szippantasz / stb., az hol van a mások által használt mennyiséghez képest. A válaszok alapján készülnek drogfogyasztási alapszabályok, hogy minél kevesebb kárt tegyél magadban, ha már mindenképpen használsz valamit.

Az eredmények akár a döntéshozókat is segíthetnék. 2014-ben például annyira rosszak lettek az első magyar GDS alkoholfogyasztással kapcsolatos eredményei, hogy a kormány utána azonnal nemzeti alkoholstratégiát ígért. A 2015-ös válaszok azt mutatták meg, hogy a világ élvonalában van a magyar kristály és herbálfogyasztás.

A felmérés alapítója az angol Dr Adam Winstock, pszichiáter. Itthon a ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, Demetrovics Zsolt, valamint Szigeti Balázst végezik a kutatást.

Nekem 18 perc volt kitölteni, aki sokat narkózik, annak hosszabb ideig fog tartani.

Global Drug Survey 2017, itt lehet kitölteni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.