Meg tudja mondani valaki, hogy mi az az amfetamin paszta?

Az elmúlt pár évben mindig onnan tudtam meg, hogy milyen új szerek jelentek meg a piacon, hogy végigpörgettem az aktuális Global Drug Survey-t. Ebben tényleg minden lehetséges kábítószerre rákérdeznek, hogy használtad-e, mikor, milyen hatása volt. A dolog teljesen anonim, és mindenki csak azokra a kérdésekre válaszol, amikre akar, de érdemes kitölteni.

A felmérés három szempontból lehet hasznos.

Egyrészt amikor kitöltöd, szembesülsz vele, hogy miből mennyit használsz, ami néha egyáltalán nem árt.

A beérkezett válaszaid (ha külön engedélyezed) bekerülnek egy adatbázisba, ott összesítik az eredményeket, és ezekből mobilos alkalmazás készül. Ebben meg lehet nézni például, hogy amennyit te iszol / szívsz / szippantasz / stb., az hol van a mások által használt mennyiséghez képest. A válaszok alapján készülnek drogfogyasztási alapszabályok, hogy minél kevesebb kárt tegyél magadban, ha már mindenképpen használsz valamit.

Az eredmények akár a döntéshozókat is segíthetnék. 2014-ben például annyira rosszak lettek az első magyar GDS alkoholfogyasztással kapcsolatos eredményei, hogy a kormány utána azonnal nemzeti alkoholstratégiát ígért. A 2015-ös válaszok azt mutatták meg, hogy a világ élvonalában van a magyar kristály és herbálfogyasztás.

A felmérés alapítója az angol Dr Adam Winstock, pszichiáter. Itthon a ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, Demetrovics Zsolt, valamint Szigeti Balázst végezik a kutatást.

Nekem 18 perc volt kitölteni, aki sokat narkózik, annak hosszabb ideig fog tartani.

Global Drug Survey 2017, itt lehet kitölteni!