Orbán fair brexitet akar

2016 december 13., kedd 12:46
104

Magyarország nem büntető jellegű, hanem „fair brexitben” érdekelt – mondta Orbán Viktor kormányfő a Michel Barnier-vel, a brexit uniós főtárgyalójával folytatott budapesti megbeszélésén, amiről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Michel Barnier – aki a brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló, Londonnal folytatandó tárgyalásokra létrehozott munkacsoportot vezeti – azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a brit kilépéssel kapcsolatban Magyarországnak fontos szempontokról.

A találkozón – amin részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is – Orbán Viktor ismertette a magyar álláspontot. A lényeg, hogy a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak a jövőben sem. Emellett Orbán fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon lévő brit cégek magyar alkalmazottainak helyzete is stabil maradjon.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A magyar kormányfő és a francia politikus (aki egyébként a volt francia külügyminiszter és korábbi belső piaci uniós biztos) egyetértett abban, hogy a kilépés pillanatáig mind az EU, mind Nagy-Britannia tagsággal járó jogai és kötelezettségei változatlanul fennállnak.

Magyarország abban is érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia között a brexit után is erős kapcsolatrendszer legyen, de Orbán Viktor szerint az EU négy alapvető szabadságjogának a kiválás után is arányosan kell érvényesülnie mindkét oldalon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt