A MOB elnöke a túlzott politikai befolyásoltságtól félti az olimpiai pályázatot

Borkai Zsolt még mindig nem érti teljesen Deutsch Tamás lemondását, akinek néhány nap múlva egyébként is megszűnt volna az alelnöki megbízatása és a tagsága a MOB-ban. Ugyanakkor a szervezet elnöke a Nemzeti Sportnak reagált Deutsch megjegyzésére, miszerint MOB alapszabály-módosításának tervezete nem felel meg sem a sportolók, sem a sportszövetségek, sem a sport iránt érdeklődők elvárásainak és az állami sportirányítás elvárásai sem tükröződnek benne.

Ezzel szemben Borkai szerint a tervezet tökéletesen megfelel a sporttörvénynek, amiben a korábbiakhoz képest csak annyi a változás, hogy a kiváló tagozatok köztestületté alakulásáról is rendelkezik.

Borkai Zsolt Orbán Viktorral és Kósa Lajossal a 2019-es és 2021-es vizes világbajnokság rendezéséről szóló magyar pályázat prezentációja elõtt Barcelonában. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság egyébként is kizárólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak tartozik számadással, és attól tart,

„a túlzott állami és politikai befolyásoltság nemcsak a MOB autonómiáját veszélyezteti, hanem hatással lehet a 2024-es olimpiai pályázatunkra is, és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon ezt senki sem akarja.”

Borkai egyébként jelenleg is a Fidesz polgármestereként irányítja Győr városát.