A Várba költöző Miniszterelnökség útjában volt a Kodály-szobor

2016 december 16., péntek 8:36
94

Rosszkor volt rossz helyen Varga Imre szobrász alkotása Kodály Zoltánról. A bronzszobor legutóbb a Várban, a Püspökkertben volt, éppen ott, ahol a Miniszterelnökség építkezik. Itt lesz ugyanis az Orbán Viktor új dolgozójának felújított Karmelita-kolostor mellett egy modern irodaház is, szintén a Miniszterelnökség számára.

Forrás: kozterkep.hu/Szórád Péter

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Kodály-szobrot csak ideiglenesen, a munkák idejére vitték el, de a Magyar Nemzet szerint nem fog visszakerülni.

A szobrot visszavitték ugyanis a Váron kívül lévő Európa-ligetbe, ahol eredetileg Kodály születésének 100. évfordulóján felállították. Csakhogy onnan éppen azért vitték el 2003-ban, mert az eldugott parkban a szobor és a környezete is pusztulni kezdett, Kodályt összegrafitizék, az elhanyagolt parkot felverte a gaz. Így méltóbb helyet találtak neki a Püspöktertben. Az tényleg jobb környék, azt nézte ki magának a Miniszterelnökség is. Az új épülettől egyébként még elfért volna a szobor, az eredeti tervek szerint a kert egy része közemberek számára is nyitott marad, de Kodálynak mégis mennie kellett.

A Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség azt mondta, hogy

a Budavári Önkormányzat kérésére adta át a Kodály Zoltánt ábrázoló alkotást, hogy a szobor az eredeti helyére kerülhessen vissza”.

Ezzel szemben a lap szerint az I. kerületi önkormányzat egyik korábbi közleményében azt írta, hogy a

„…munkálatok miatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy segítse a szobor méltó helyét megtalálni a kerületben”.

A szobrot ma avatják azon a helyen, ahonnan kimenekítették, a Miniszterelnökséget már nem fogja zavarni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt