Míg nálunk a látványtervek készülnek, olimpia vetélytársainknál szinte már minden készen van

sport
2016 december 16., 08:13
comments 181

Különleges helyzetben van egy magyar sportvezető, megismerhette ugyanis a 2024-es olimpiára velünk együtt hajtó Párizs és Los Angeles pályázatait. Tanulságos beszámoló azoknak, akik szerint van esélyünk a rendezési jogra.

Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója a szervezőbizottságok vezető képviselőivel tárgyalt Párizsban, majd Los Angelesben, aztán az MTI-nek mesélte el az élményeit. Az a felvezetés, hogy Budapest nagyon erős mezőnyben, kemény versenyben vesz részt, ahol igen komoly vetélytársakkal kell megküzdenie a rendezési jog megszerzéséért, elég visszafogott ahhoz képest, amit tapasztalt.

Párizs

Korábban már kétszer is rendezhetett olimpiát, s voltak elbukott kandidálásai is, nagy tapasztalattal rendelkezik a pályázás terén. Tanultak a korábbi, nem túl sikeres kampányokból, ezért a mostani pályázatot, nem politikusok, hanem korábbi kiváló versenyzők vezetik.

"Erre jó példa, hogy a párizsi pályázat sportigazgatója - miként a Budapest 2024 esetében az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Mizsér Attila - az a Jean-Philippe Gatien, aki asztaliteniszben olimpián ezüst- és bronzérmes, amellett vb- és Eb-győztes is volt. A francia szervezőbizottság két vezetője közül az egyik Tony Estanguet, aki kenu szlalomban 2000-ben és 2004-ben is olimpiát nyert, a másik pedig Bernard Lapasset, a rögbisek világszövetségének volt elnöke, tehát két, abszolút a sportból jövő ember." - fogalmazott a magyar sportdiplomata.

Párizsnak nagyon jó a tömegközlekedése,

ma napi szinten nyolc és fél millió ember utazik 13 metróvonallal, de 2024-ig további négy metróvonal építését tervezik.

(Nálunk a vizes világbajnokságra a 3-as metró meglévő szerelvényeit sem sikerült felújítani.)

Ami még nagyon nagy előnye a francia pályázatnak, hogy már csak egyetlen egy olimpiai sportlétesítményt, egy vízi komplexumot kell megépíteni, az összes többi már vagy létezik, vagy időszakos helyszín lesz".Az olimpiai falut is kicsit új konstrukcióban gondolják megvalósítani a Szajna mentén.

"A parton húzzák fel a falut, de például mobilmedencét építenek a folyóba, itt lehet az edzésük az úszóknak, a kajak-kenusoknak, az evezősöknek".

Los Angeles

Párizshoz hasonlatosan korábban szintén készer rendezhetett olimpiát, a létesítményeket már most kétszer hat-nyolc sávos autópályák kötik össze.

Egyetlen területen van náluk kis lemaradás, de már elfogadták azt az ép ésszel alig felfogható összegű fejlesztést, miáltal olyan szintre hozzák a tömegközlekedést, amely megfelelően kiszolgál majd egy esetleges olimpiai rendezést" - jelentette ki Ádámfi, aki szerint

Los Angeles olyan szinten van, hogy "tulajdonképpen ma meg tudná rendezni az ötkarikás játékokat". "Főleg profi sportjaiknak, gördülékenyen működő óriási sportrendezvényeiknek köszönhetően szinte minden létesítményük megvan, ezeket nap mint nap használják. Ahol például a súlyemelő versenyek lennének további öt más sportággal együtt - ami olimpia idején naponta olyan hetvenezres látogatói számot jelentene -, ott ma napi 150-200 ezer ember kiszolgálására képes infrastruktúra működik."

A főigazgató szerint

Los Angeles további nagy előnye, hogy az olimpiai falu gyakorlatilag készen van."Ha ugyanis nyernek, a híres helyi egyetemnek, a UCLA-nek a kollégiumát fogják használni, minimális kiegészítésekkel és fejlesztésekkel. Mostani befogadóképessége 13 ezer fő, ezt 16-17 ezresre bővítik” - mondta Ádámfi, aki azt is kiemelte, hogy az amerikaiak a játékok idején a sportolóknak edzéslehetőséget vagy az olimpiai faluban biztosítanának, vagy az adott sport versenyszínhelyén, ami "kényelmes megoldást, nagy könnyebbséget jelent, hiszen kevesebb utazással is jár".

Az IWF főigazgatója szerint fontos megjegyezni, hogy mind Párizs, mind Los Angeles előre bejelentette: ha nem nyer, a maga részéről 2028-ra már nem kíván pályázni.

"Kíváncsi vagyok, hogy a politika mennyiben fogja a sportszakmai, technikai szempontokat, feltételeket esetleg felülírni e bejelentés nyomán. Mert az, hogy 2028-ra egyik se akar már jönni, hozhat fordulatot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberi szavazásánál akár döntő tényező is lehet..." - jelentette ki Ádámfi Attila, aki úgy látja, Budapest roppant erős mezőnyben, kemény versenyben vesz részt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.