Tízezrek tüntettek a dél-koreai elnök ellen

külföld
2016 december 17., 16:07
comments 17

Ismét több tízezren követelték Szöul belvárosában szombaton a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától ideiglenesen megfosztott Pak Gun Hje dél-koreai államfő azonnali lemondását, és bár kevesebben, mint a tüntetők, de az elnököt támogató aktivisták is utcára vonultak.

Utóbbiak néhány ezren lehettek - javarészt idősebb emberek -, és azt követelték, hogy Pak Gun Hje ismét lássa el a kormányzati teendőket.

Több mint 18 ezer rohamrendőr állt készenlétben, hogy megakadályozza a két csoport közötti esetleges összetűzéseket. A tüntetések az elnöki palota közelében zajlottak, amely köré a rendőrség védőkordont vont.

A dél-koreai parlament múlt hét pénteken jelentős többséggel támogatta az államfő leváltására irányuló eljárás megindítását, felfüggesztve egyúttal hivatalából az elnököt, akinek teendőit ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át. Leváltásáról a végső döntést azonban az ország alkotmánybírósága fogja meghozni.

Pak Gun Hjét a dél-koreai demokrácia történetében elsőként válthatják le. Az ország történetében példátlan politikai botrányt az robbantotta ki, hogy

kiderült, az elnök egyik barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyzeti döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett a kormány jelentős összegeket csikart ki koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

A botrány miatt Pak népszerűsége történelmi mélypontra zuhant, s hetek óta százezrek követelik a lemondását Szöul utcáin. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.