Az oroszok aleppói beavatkozása ellen tüntettek Budapesten

Nagyjából 300 ember tüntetett Oroszország szíriai beavatkozása ellen Budapesten, az orosz nagykövetség épülete előtt, a Bajza utcában. A demonstrációt a Kettős Mérce blog szervezte.

Aleppó mellett szolidarító tüntetők a Bajza utcában. Fotó: Kettős mérce

Jámbor András, a blog szerzője és az egyik szervező arról beszélt az Index tudósítása szerint, hogy Oroszország tehetne sokat az ale

ppói helyzet javításáért, mert Basar el-Aszad emberei az ő támogatásukkal harcolnak a fővárosban, és teszik lehetetlenné, hogy civilek elhagyják a várost.

Jámbor hozzátette, hogy a válságért minden beavatkozó ország együttesen felelős, viszont az aleppói humanitárius katasztrófáról Moszkva sokat tehet, mert "Aszad nem az Iszlám Állam, hanem a nyugati támogatottságot élvező felkelők ellen harcol".

Egy orosz tiltakozó is szót kapott, és azt hangsúlyozta, bármi is vezetett a háborúhoz, az orosz fegyverek civilek elleni használata Aleppóban megengedhetetlen, és "nem teszi naggyá az országot". Az oroszok mellett Iránt is többen kritizálták a tüntetésen. Egy iráni férfi is szót kapott, aki arról beszélt, hogy a korábban színesnek számító iráni sajtóban ma már csak egy narratíva létezik, és aszerint a polgárháború nem más, mint "a Nyugat által gerjesztett siítaellenes lázadás."

Dzsamal Aletas, szír állampolgár is beszélt. Szerinte Szíria mára Irán és Oroszország bábja lett, és "a békés embereket forradalmárrá változtatta, hogy az Aszad család 40 éves uralma ellen utcára vonulókra Aszad kivégzésekkel válaszolt." A tüntetés végén egy Kelet-Aleppóból érkezett e-mailt idéztek be a szervezők: "Élni szeretnék, mert az élet csupa öröm és muzsika és nagy dolgokból áll"

A tüntetésen egyébként nem nagyon volt skandálás, csendesen zajlott, egy nagy "Aleppóval vagyunk!" molinó volt látható a tüntetők gyűrűjében. (Index)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.