Harmadik napja tüntet az ellenzék a lengyel sajtószabadságért

külföld
2016 december 18., 15:24
comments 158

Tüntet a lengyel ellenzék és sok ezer lengyel országszerte, miután a kormány pénteki döntésével limitálta azoknak az újságíróknak a számát, akik közvetíthetnek a parlamentből. A szabályozás értelmében a többség a szejmből nem, csak egy szomszédos sajtóközpontból közvetítheti az országgyűlésben zajló eseményeket.

Nem egyedül az újságírók, a televíziós stábok munkáját is korlátozták: eszerint összesen 5, kijelölt csatorna készíthetne felvételeket az ülésekről.

A kormánypárti többség meg is szavazta a döntést, mire az ellenzék elfoglalta a parlamenti pódiumot az ülésteremben. Olaj volt a tűzre, hogy a költségvetésről szóló zárószavazást emiatt egy másik, a sajtótól elzárt teremben akarta lezavarni a kormánypárt. Ilyenre, tehát hogy nem az erre kijelölt ülésteremben szavazzanak törvényről képviselők, 1989 óta nem volt példa.

Demonstráció szerveződött az országgyűlés elé, és az ellenzéki Polgári Platform, a PO szimpatizánsai, majd felbátorodott civilek százai valósággal elbarikádozták annak bejáratát a képviselők elől.

A tömeg a kormányzó Jog és Igazságosság vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit akarták kihívni magukhoz, hogy adjon magyarázatot a korlátozásra. Ez nem történt meg, de a rendőrség így is csak hajnalban tudta feloszlatni a tömeget, mert több ezer ember gyűlt össze.

Szombat hajnaltól az ország több pontján, elsősorban a nagyvárosokban, emberek ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány gyakorlata ellen. Az alkotmánybíróság előtt szolidarító tömeg gyűlt össze, amiért a testület igyekszik ellenállni a kormányzati nyomásnak.

Most a hírek szerint a kormánypárti szimpatizánsok is szervezkednek, hogy vasárnap Varsóban "szolidarítsanak a hatalommal".

Már zajlik párbeszéd is a felek között, de még messze látszik a vége. Szombaton újságírók találkoztak a felsőház vezetőivel, hogy az új szabályzásról tárgyaljanak, és eredménye ugyan első körben még nincs, hétfőn újra asztalhoz ül a két oldal. Andrzej Duda, a kormánypártok által támogatott államelnök vasárnap találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel.

Beata Szydla miniszterelnök botrányosnak nevezte az ellenzék viselkedését, hozzátéve, hogy az embereknek joguk van tüntetni, de tiszteletben kell tartani mások véleményeit is. Az ellenzék több napos tüntetéssorozathoz való csatlakozásra szólította fel híveit.

Budapesten vasárnap délután 4-kor szolidarítanak magyarok a lengyel tüntetőkkel a Városligeti fasoron. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.