Szarban a Tisza, de sajnos szó szerint

környezetvédelem
2016 december 21., 15:17

Baranyi Krisztina az Együtt önkormányzati képviselője hosszú ideje ostromolja a kormányt, tegyenek a Tisza szennyezettsége ellen.

Egyre kevesebb a hal, a rákok eltűnnek, a kagylók pusztulnak, a horgászok panaszkodnak, tapasztalataikat pedig immár vizsgálati eredmények támasztják alá.

" A közadakozásból elvégeztetett vizsgálatok mind azt bizonyítják, hogy a helyzet válságos. Két kiragadott példával érzékeltetve: síkvidéki közepes és nagy folyók esetében a rendelet szerinti vízminőségi úgynevezett KOI-határérték 25 mg/liter, a BOI határérték 4 mg/liter, a mért értékek: 3954 mg/liter és 3003 mg/liter, ami 158-szoros, illetve 751-szeres túllépést jelent.

A szakértő szerint a szennyezés kommunális eredetű, vagyis a Tiszába óriási mennyiségű szennyvíz ömlik, ami tönkreteszi annak élővilágát, és veszélyes nemcsak a Tisza élővilágára, de a magyar emberek egészségére is."

A helyzet nagyon súlyos, a halpusztulás megkezdődött, a Tisza felszínén több tíz kilométeren hosszan vastag szennyréteg úszik.

Az eredményekkel Áder János köztársasáig elnököt is megkereste, aki köztudottan szívén viseli a környezetvédelemmel kapcsolatos ügyeket.

Választ kapott, de úgy tűnik a konkrét intézkedések még messze vannak.

"Választ kaptam Áder Jánosnak a Tisza szennyezése ügyében írt levelemre Kőrösi Csabától, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetőjétől. Úgy tűnik, hogy Áder János, a környezetvédelem hazai zászlóvivője nem érzi át kellőképpen azt, hogy évek óta elönti a szar a második legnagyobb hazai folyót, az oly sokszor megénekelt Szőke Tiszát.

A levélben azt írják, hogy Elnök úr tevékenységében kiemelt figyelmet kapnak a tiszai szennyezések okai és megoldásai. Nyilvános előadásaiban is mindig kitér erre a "mindannyiunkat érintő és aggasztó" problémára. A vízügyi szervekkel és más érintett hatóságokkal való kommunikációjában is "rendszeresen szóba kerül ez az ügy". Valamint a szomszédos országok vezetőivel is rendszeresen tárgyalja az okokat és a megelőzés mikéntjét.

Csakhogy ez édeskevés!

Jöjjön el a Tiszára, járja végig ő is a teljes hazai szakaszt, találkozzon az ott élő emberekkel, a hatóságokkal, hívja fel a figyelmet a folyó pusztulására a médiában! Érje el a Kormánynál, hogy megfelelő kapacitású, korszerű szennyvíztisztítók épüljenek, illetve legyen pénz a már meglévők kifogástalan működtetésére! " - írta legutóbbi Facebook bejegyzésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.