Központi agráregyetemet csinálhat a kormány a Szent István Egyetemből

2016 december 23., péntek 4:11
17

A kormány önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében - számolt be pénteken a Magyar Idők a készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján.

A dokumentum szerint a különböző központokban párhuzamos kutatások és tervezések folynak, és problémát jelent az is, hogy az ágazat szereplői csak kismértékben működnek együtt. Szakemberhiány van, ugyanakkor a diplomás munkanélküliség az agrárágazatban a legmagasabb, amelynek oka lehet, hogy a végzősöknek nincs korszerű tudásuk.

A létrejövő központi agrártudományi intézmény a Szent István Egyetem lehet.

Az egyetem gödöllői főépülete. (Forrás: Wikipédia By VinceB - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0) Fotó: Picasa

Az indoklás szerint az intézmény lefedi a teljes hazai agrárképzési portfóliót, több mint ötven kutatócsoportja, számos gyakorlóhelye és tangazdasága van, továbbá stratégiai együttműködésben áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, és erős a nemzetközi kapcsolatrendszere is.

A dokumentum kitér arra is, hogy meg kell vizsgálni az intézményi struktúra átalakításának lehetőségeit. Arról, hogy az új egyetem és a többi agrárképzési központ miként működhet együtt a jövőben, többféle elképzelés van - olvasható a Magyar Időkben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt