Vlagyimir Putyin szerint nyilvánvaló volt Trump győzelme

Vlagyimir Putyin mindig is hitt benne, hogy Donald Trump fogja nyerni az amerikai elnökválasztást, írja az FT. De azt tagadja, hogy azért volt ebben ennyire biztos, mert Oroszország aktívan beavatkozott az amerikai kampányba. Nem, Putyin szerint Trump győzelme

nyilvánvaló volt.

Oroszország tagadja, hogy titkosszolgálatai törték volna fel a Demokrata Párt központi szervereit, illetve Clinton kampányfőnöke, John Podesta magánlevelezését. Az amerikai titkosszolgálatok és a kiberbiztonsági szakma egybehangzó véleménye szerint viszont a szervereket két, az FSZB-nek, illetve a katonai hírszerzésnek dolgozó hackercsapat, a Cozy Bear, illetve a Fancy Bear törték fel.

Az amerikai hírszerzők emelett abban is egyetértenek, hogy Oroszország a passzív felderítés mellett aktívan is beavatkozott a kampányba, az orosz titkosszolgálatok szivárogtatták ki az emaileket, tematizálva ezzel a kampányt. A levelezéseket részben maguk által létrehozott felületeken, például a DC Leaksen, részben a Wikileaksen szivárogtatták ki, de részben közvetlenül is eljuttatták sajtótermékeknek.

Trump győzelme amúgy korántsem volt nyilvánvaló. A választás előtt fél hónappal még minden felmérés Clinton stabil fölényét mutatta. Nagyobbat, mint amekkorát a választás előtti utolsó felmérések a végeredményben tévedtek. A legfrissebb elemzés szerint választást a későn döntő választók döntötték el, akik nagyobb arányban választották Trumpot. Ebben akár annak is szerepe lehetett, hogy a kampány utolsó hetét Clinton botrányai határozták meg. Bár az is tény, hogy már az utolsó vitáról szóló felmérések is azt mutatták, hogy a még határozatlan szavazóknak inkább Trump szereplése tetszett - én például részben ezért voltam az amerikai sajtónál visszafogottabb utolsó előrejelzésemben. Másrészt Clinton messze nem volt tökéletes jelölt, és messze nem folytatott tökéletes kampányt.