Meghalt a 10 ezer méteres zuhanást túlélő stewardess

gyász
2016 december 24., 17:21
comments 72

Hatvanhat éves korában meghalt Vesna Vulovic, aki stewardess túlélt egy légikatasztrófát 1972-ben Csehszlovákiában. A 44 éve történt katasztrófában a JAT jugoszláv légitársaság utasszállító repülőgépe felrobbant Csehszlovákia hegyvidéki területe felett, közel 10 ezer méteres magasságban, és a 23 utas és az öttagú személyzet négy tagja életét vesztette. Vesna Vulovic 1985-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe mint a legnagyobb magasságból történt zuhanást ejtőernyő nélkül túlélő személy.Vesna Vulovic - Fotó: AFP

A Douglas DC-9-es típusú repülőgép Koppenhágából Belgrádba tartott. A jugoszláv hatóságok feltételezése szerint a robbanást egy szélsőségesek által a fedélzeten elhelyezett pokolgép okozhatta. Ugyanakkor évekkel a katasztrófa után sajtójelentések megkérdőjelezték a szerencsétlenség okát. Utóbbiak szerint a repülőgépet a csehszlovák légierő lőhette le tévedésből, és az utasszállító néhány száz méteres magasságból zuhanhatott le.

Később a vizsgálatok megállapították, hogy a stewardess a zuhanáskor egy ételszállító kocsi miatt beszorult a gép farrészébe, ami egy fás, behavazott hegyoldalon landolt, ami tompított a becsapódáson. A nőt végül egy Bruno Honke nevű favágó szabadította ki, aki hallotta a sikoltozását a sötétben.

Miután kórházba vitték, Vulovic tíz napra kómába esett. A zuhanás miatt betört a koponyája, összezúzódtak a csigolyái, mindkét lába és a medencéje is eltört. Vulovic egy időre lebénult, de aztán teljesen felépült, és visszatért a légitársasághoz, de már csak irodai munkára. Amikor aztán kiderült, hogy részt vett egy Slobodan Milošević elleni tüntetésen, kirúgták a légitársaságtól.

A balesetre egyáltalán nem emlékezett, így a későbbiekben is teljes nyugalommal ült repülőre. Erről azt mondta, hogy az emberek mindig mellé akartak ülni a gépen.

Szerb állami tévé szerint Vesna Vulovic holttestét belgrádi lakásában találta meg egy barátja. A halála oka egyelőre nem ismert. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.