Egy teljesen üresen álló, félkész gyógyszállóra adott 822 milliós támogatást a kormány

politika
2016 december 27., 19:26
comments 182

Legkésőbb 2016. december 31-ig kellene elkészülnie annak a kisteleki gyógyszállónak, aminek a megépítésére 822 millió forintos uniós támogatást nyert egy szegedi cég. Azaz a beruházóknak még 4 napjuk van, hogy engedélyekkel együtt átadják az félkész, vakolatlan épületet, ami jelenleg üresen áll a pusztában. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ebben bízik. A gyógyszálló épülete - Fotó: Hadházy Ákos/korrupcioinfo.hu

A Délmagyar szerint a Hungaromed Hotel és Komplementer Gyógyászati Központnak eredetileg 2014 végéig kellett volna elkészülnie, az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Miniszterelnökség idén áprilisban még azt mondta a lapnak, hogy az átadásra július 15-ig van lehetőség. Ugyanakkor most decemberben már azt a választ adták, hogy semmi közük a gyógyszállóhoz, azzal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériumot kell keresni.A hazánkban egyedülállóan komplex, innovatív egészségturisztikai fejles belülről - Fotó: Hadházy Ákos/korrupcioinfo.huKözben a gyógyszálló építésére szánt támogatást már szinte teljesen kifizették a hatóságok. A Royal Casa Kft.-nek 2012. december 10-én ítéltek meg 822,4 millió forintot. Az uniós és állami támogatás az 1,2 milliárdos beruházás teljes költségének a 70 százaléka volt. A tervek szerint szerint a „hazánkban egyedülállóan komplex, innovatív egészségturisztikai fejlesztésnek” 2015. október elsején kellett volna megvalósulnia.

A pályázati dokumentumok szerint már szinte a teljes támogatási összeget kifizették rá, azaz 822, 2 millió forintot. Ráadásul a Royal Casa Kft. a kisteleki önkormányzattól is felmarkolt 10 millió forint támogatást.

A gyógyszállót nemrég Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is meglátogatta, aki szerint ez egy újabb elképesztő példája az el nem készült, de készre jelentett és teljes egészében kifizetett, uniós pénzből finanszírozott beruházásoknak.

Az NGM szerint a projekt jelenleg megvalósítási szakaszban van, engedélyezett véghatárideje 2016. december 31., és akkor tekinthető fizikailag befejezettnek, ha a jogerős működési engedély rendelkezésre áll. A minisztérium szerint pénzt elnyerő cég a legkésőbb 2015. december 31-ig kifizetett számlákat nyújthatta be elszámolásra az irányító hatósághoz, legkésőbb 2016. március 31-ig. Ha a határidőig kifizetett és valós fizikai teljesítést tartalmazó számlák az ellenőrzés után megfeleltek, kifizethetők voltak 2016-ban. Megjegyezték, hogy „amennyiben a helyszíni szemle során feltárt hiányosságok indokolják, az ellenőrök szabálytalansági eljárást is indíthatnak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.