Fokozottan védett állatok élőhelyeit vágná tönkre a Hármashatár-hegyre tervezett, olimpiai bringapálya

környezetvédelem
2016 december 27., 14:07

Úgy akar Zöld Olimpiát rendezni 2024-ben a főváros, hogy közben egy terepkerékpáros pálya kedvéért ritka és fokozottan védett állatok élőhelyeit tennék tönkre, hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása a Hármashatár-hegyre tervezett versenypáláyval kapcsolatban.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén döntött úgy, hogy Csillebérc vagy az óbudai Testvérhegy helyett inkább Hármashatár-hegyre kerüljön a terepbringás szám, aminek nagy része Natura 2000-es terület és a Budai Tájvédelmi Körzet részén zajlana. Ráadásul erről az ott élőket is csak utólag tájékoztatták.

Egy elpusztult haragossikló - Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
photo_camera Egy elpusztult haragossikló - Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a helyszínként bemutatott Hármashatérhegyi Repülőtér és környéke olyan ritka és fokozottan védett természeti értékek otthona, mint a kaszpi haragossikló és a közönséges ürge, melyeket jelentősen veszélyeztet egy ilyen sportesemény előkészítése és lebonyolítása miatt fellépő emberi zavarás.

Az ismertetett terv bármilyen kivitelezése károsan érintené ezen élőlények állományait és a terület egyéb védett értékeit, ezért azt nem tudják elfogadni, és arra kérik a döntéshozókat, hogy keressenek más helyszínt.

A kaszpi haragossikló védelmét egy Fajvédelmi Terv is kiemeli, amit 2005-ben az akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter hirdetett ki. Ebben a Fajvédelmi Tervben a Budai-hegységben található állományokat veszélyeztető tényezők között külön kiemelik a terepkerékpározást. A Fajvédelmi Terv a faj élőhelyein történő terepkerékpározás teljes tiltását és az ezt elősegítő tájékoztatási kampány megszervezését írja elő.

A szervezet szerint a A Vörös-kővár és környékén található az ország második legnagyobb haragossikló populációja. De hasonló helyzetben vannak az ürgék is, akik ha az arra túrázók időnkénti zavarását még elviselik, de a folyamatos építési munkák és maga a sportesemény már túl hosszan tartó és nagy kiterjedésű zavarás lenne, amit megszenvednének az ürgeállományok is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.