Fokozottan védett állatok élőhelyeit vágná tönkre a Hármashatár-hegyre tervezett, olimpiai bringapálya

környezetvédelem
2016 december 27., 15:07

Úgy akar Zöld Olimpiát rendezni 2024-ben a főváros, hogy közben egy terepkerékpáros pálya kedvéért ritka és fokozottan védett állatok élőhelyeit tennék tönkre, hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása a Hármashatár-hegyre tervezett versenypáláyval kapcsolatban.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén döntött úgy, hogy Csillebérc vagy az óbudai Testvérhegy helyett inkább Hármashatár-hegyre kerüljön a terepbringás szám, aminek nagy része Natura 2000-es terület és a Budai Tájvédelmi Körzet részén zajlana. Ráadásul erről az ott élőket is csak utólag tájékoztatták.

Egy elpusztult haragossikló - Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
photo_camera Egy elpusztult haragossikló - Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a helyszínként bemutatott Hármashatérhegyi Repülőtér és környéke olyan ritka és fokozottan védett természeti értékek otthona, mint a kaszpi haragossikló és a közönséges ürge, melyeket jelentősen veszélyeztet egy ilyen sportesemény előkészítése és lebonyolítása miatt fellépő emberi zavarás.

Az ismertetett terv bármilyen kivitelezése károsan érintené ezen élőlények állományait és a terület egyéb védett értékeit, ezért azt nem tudják elfogadni, és arra kérik a döntéshozókat, hogy keressenek más helyszínt.

A kaszpi haragossikló védelmét egy Fajvédelmi Terv is kiemeli, amit 2005-ben az akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter hirdetett ki. Ebben a Fajvédelmi Tervben a Budai-hegységben található állományokat veszélyeztető tényezők között külön kiemelik a terepkerékpározást. A Fajvédelmi Terv a faj élőhelyein történő terepkerékpározás teljes tiltását és az ezt elősegítő tájékoztatási kampány megszervezését írja elő.

A szervezet szerint a A Vörös-kővár és környékén található az ország második legnagyobb haragossikló populációja. De hasonló helyzetben vannak az ürgék is, akik ha az arra túrázók időnkénti zavarását még elviselik, de a folyamatos építési munkák és maga a sportesemény már túl hosszan tartó és nagy kiterjedésű zavarás lenne, amit megszenvednének az ürgeállományok is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.