Jó hír: mégsem barmolják szét a budapesti olimpiáért a természetvédelmi területet a Hármashatár-hegyen

sport
2016 december 31., 05:40

A 2024-re tervezett, a kormány reményei szerint Budapesten megtartott olimpiai játékok egyik helyszínét, a mountain bike-pályát eredetileg a Testvérhegyre tervezték, de szeptemberben váratlanul átrakták a Hármashatár-hegy pesthidegkúti oldalára, úgy, hogy a legnagyobb része kiemelt jelentőségű, EU-s védettséget is élvező természetvédelmi területre került, így a megépítése súlyosan veszélyeztette volna az élővilágot. Erről előzetesen sem az ott élőket, sem a II. kerületi képviselő-testületet, sem a sportági szervezetet nem kérdezték meg vagy tájékoztatták.

Természetvédelmi területek a szervezők és a Natura 2000 hivatalos térképe szerint.
photo_camera Természetvédelmi területek a szervezők és a Natura 2000 hivatalos térképe szerint.

A helyiek és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőinek felháborodása miatt lakossági fórumot szervezett az ügyet támogató fideszes vezetés és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., ahol kiderült: ha jól néz ki a drónfelvételen, a természetvédelem sem számít. Akkor Schneller Domonkos, az olimpiai pályázat stratégiai igazgatója azt mondta, a döntés végleges.

De persze semmi sem az: azt írja a Blikk, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ugyanis azt mondta, kár lenne egy ilyen természeti tájat megváltoztatni egy ­mountainbike-pálya miatt, amiről még azt sem dőlt el, hogy ideiglenes vagy állandó lenne-e. Az UCI másik helyszínt javasolt, mert az óriási földmunkával jár az építkezés (Londonban például 4000 tonna sziklát és zúzott követ építettek bele a pályába).

A Budapest 2024 Zrt. közölte a lappal, hogy az UCI javaslatai alapján végül mégis az óbudai Testvérhegyet javasolják olimpiai helyszínnek, amit február elejéig kell elfogadnia a fővárosi közgyűlésnek.

Mountain bike-verseny a riói olimpián (Fotó: Carl de Souza / AFP)
photo_camera Mountain bike-verseny a riói olimpián (Fotó: Carl de Souza / AFP)

A legnagyobbat egyébként Simicska Lajos szívta volna: Orbán kegyvesztett volt szövetségesének a háza mellé jelölték ki az olimpiai létesítményt, több építményt konkrétan a kerítése mellé. (Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.