Az Iszlám Állam magára vállalta a szilveszteri vérfürdőt

Terrorizmus
2017 január 01., 17:28
comments 199

Az Iszlám Állam magára vállalta a szilveszter éjjelén elkövetett isztambuli merényletet. Ezt a szervezet egyik Twitter csatornáján jelentették be, hozzátéve, hogy a merénylő már elhagyta Isztambult. A hatóságok még nem erősítették meg, hogy a csatorna egész biztosan az Iszlám Államé.

A merénylő 39 embert ölt meg, és 60-t megsebesített egy szórakozóhelyen.

Több török tévécsatornán bemutattak egy fotót, ami a rendőrség szerint a tettest ábrázolja. Az elkövető az Iszlám Állam úgynevezett "türkisztáni brigádjának" a tagja lehet, és elképzelehtő, hogy valamelyik posztszovjet közép-ázsiai országból való:

photo_camera A feltételezett tettes.

A merénylő egy turisták által kedvelt, közvetlenül a Boszporusz partján lévő klubot támadott meg, ahol legalább hatszázan buliztak.

A Reina klub, ahol a brutális merénylet történt. Fotó: AFP  / OZAN KOSE
photo_camera A Reina klub, ahol a brutális merénylet történt. Fotó: AFP / OZAN KOSE

Vasárnap reggeli összefoglalónk óta még ezek derültek ki:

A halálos áldozatok között vannak jordán, szaúdi, francia-tunéziai, libanoni, tunéziai, izraeli, indiai, kanadai és belga-török állampolgárok is.

A sebesültek közül négyen még életveszélyes állapotban vannak.

A támadó a korábbi híresztelésekkel ellentétben a nyomozás mostani állása szerint nem viselt mikulás jelmezt.

Viszont a helyszínen hagyott egy fegyvert.

Azt viszont továbbra sem tudják, hogy ki követte el a mészárlást, és hogy milyen szervezetet képviselt. A támadó szökésben van. A török elnök szerint a szíriai vagy az iraki háborúhoz lehet köze az elkövetőnek.

Az áldozatok közül van akit már el is temettek. Ez Ayhan Arik koporsója, a kisfiú az unoköccse. Fotó: AFP/ Ozan Kose
photo_camera Az áldozatok közül van akit már el is temettek. Ez Ayhan Arik koporsója, a kisfiú az unoköccse. Fotó: AFP/ Ozan Kose

A világ számos vezetője ítélte el a támadást, így tett többek között a pápa, az amerikai és az orosz elnök, a német kancellár és az izraeli miniszterelnök is.

A halálos áldozatok között van egy olyan biztonsági őr, aki három hete éppen csak túlélte a Basiktas stadionnál elkövetett isztambuli merényletet, aminek 44 halálos áldozata volt.

Sefa Boydas, a Beylerbeyi SK focistája is a Reina bárban bulizott a támadáskor. Így emlékezett: "Alig ültünk le, amikor az ajtónál por és füst szállt fel. Lövéseket hallottunk. Ekkor sok nő elájult. Azt mondják 35-40 halott lehet, de szerintem több is volt, mert az emberek szó szerint egymáson mászva menekültek. A barátnőmön magassarkú volt, ezért felkaptam, és a hátamon vittem ki."

Rendőrségi hajó a Reina klub előtt. Fotó AFP/ Gurcan Ozturk
photo_camera Rendőrségi hajó a Reina klub előtt. Fotó AFP/ Gurcan Ozturk

Egy másik túlélő, bizonyos Mehmet Dag így emlékezett: Először a rendőrökre lőtt a bár előtt, aztán valakire aki a közelükben állt. Utána a biztonságiakra célzott. Majdnem mindegyikükkel végzett, és akkor bejött. Nem tudom mi történt ezután. Hallottam a lövéseket, és két perccel később egy robbanást is. Amikor szembe került velem, láttam hogy néz minket, és mosolyog. Azt hiszem, hogy azt mondta, hogy "ti elmehettek".

Sinem Uyanik életét a férje mentette meg: Hirtelen mindenki futni kezdett. A férjem azt mondta, hogy ne féljek, és rám ugrott. A tömeg rajtunk taposva futott. A férjemet három helyen találta el. Sikerült kiverekednem magam, minden úszott a vérben.

(BBC, reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.