60 ember meghalt egy brazil börtönlázadásban

külföld
2017 január 02., 22:01
comments 17

Véres bandaháború tört ki egy észak-brazíliai börtönben; a nem végleges adatok szerint nagyjából hatvanan meghaltak - közölte hétfőn Manaus állam büntetés-végrehajtási igazgatóságnak a titkára.

„Eddig hatvan holttestet számoltunk össze” - mondta egy sajtótájékoztatón Pedro Florencio, aki szerint ez volt a legsúlyosabb zavargás Amazónia állam börtöneiben. Igaz, a BBC csak 59 halottról tud, az AP pedig legalább 56 főről ír.

Az összecsapások helyszíne Manaus város börtöne, a zavargások helyi idő szerint vasárnap késő délután kezdődtek. A helyi Északi Család és déli, Sao Paulo-i Első Fővárosi Kommandó nevű rivális banda csapott össze, valószínűleg a börtön feletti ellenőrzésért.

„Minden jel szerint a nagyobbik, északi banda támadta meg a kisebbet, hogy teljesen felszámolja a vetélytársat” - mondta Amazónia közbiztonsági illetékese.

Országos szinten a Sao Paulo-i banda számít a legerősebbnek és legrettegettebbnek. Manausban évekig tűzszünet volt közöttük, amely azonban tavaly szertefoszlott.

A bandaháború egész éjszaka tartott, és csak hétfő reggel ért véget, amikor 12 túszul ejtett börtönőr is kiszabadult. A hatóságok közben tárgyalásba bocsátkoztak a rabokkal, akik nem követlek semmit azon kívül, hogy ne legyenek túlkapások, amikor a rendőrség behatol a börtönbe - mondta a tárgyalásokban részt vevő egyik ügyvéd.

Egy helyi lap, a Manaus em Tempo szerint a zavargás során több holttestet lefejeztek, és a fejeket áthajították a börtön falán. Az intézmény átvizsgálása és a foglyok számbavétele - az esetleges szökevények felderítése - még tart.

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot. (MTI, BBC, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.