Önkéntesek ezrei készülnek az oroszok elleni harcra a Baltikumban

külföld
2017 január 04., 08:20
comments 216

Észtországban és Litvániában is ezrek csatlakoznak azokhoz az önkéntes területvédelmi csapatokhoz, amelyek egy esetleges orosz támadás esetén szállnának harcba a megszállókkal.

A nemzeti nekibuzdulás Donald Trump választási győzelmével kapott új lendületet, mert az USA következő elnökének korábbi nyilatkozatai alapján lehetségesnek látszik, hogy nem tartja majd be a NATO V. cikkelyét, ami alapján a tagállamok számíthatnak egymás segítségére külső támadás esetén. Trump erről szóló utalásai elsősorban az oroszok által fenyegetett tagállamokban okoztak riadalmat.

Észt fiatalok népviseletben népszokásokat ápolnak. Fotó: AFP PHOTO / RAIGO PAJULA
photo_camera Észt fiatalok népviseletben népszokásokat ápolnak. Fotó: AFP PHOTO / RAIGO PAJULA

A Wall Street Journal riportja szerint kisgyerekes édesanyák és kerekesszékes nyugdíjasok is jelentkeznek Észtországban a területvédelmi erőkhöz, azzal az elhatározással, hogy ha jönnek az oroszok, akkor addig lőnek, amíg élnek.

Lengyelországban szintén készülnek, januártól kezdenek toborozni egy 50 ezer fős, önkéntesekből álló milíciát. (wsj)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.