A 2017-ben született gyerekek már nem fogják tudni, mi az az autóvezetés

Henrik Christensen, a Kaliforniai Egyetem robotikai szakértője szerint az önvezető autók 10-15 éven belül olyan fejlettek lesznek, hogy mire a ma született kisbabák elég idősek lesznek a jogosítványhoz, már nem lesz szükségük rá.

Ő úgy látja, egyre több cég foglalkozik önvezető autók fejlesztésével, és ezek a cégek sorra azt ígérgetik, akár öt éven belül a piacon és az utakon lehetnek a legelső önvezető autók. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyre több ember vezet majd eleve önjáró kocsit, hanem azt is, hogy az emberi kormányzású autókból sokkal kevesebbet fognak gyártani.

Ezzel szemben Gill Pratt, a Toyota kutatóintézetének vezetője egy kiállításon azt mondta, az IT szektor még nem tart ott, 100%-osan önvezérelt autókat gyártson.

Még csak a közelében sem járunk.

– szól a szó szerinti idézet.

De az önvezető és nem önvezető autók csatája mellett az egyre fejlettebb tömegközlekedés is alátámasztja az előrejelzést, hogy a 2017-ben született gyerekek már sosem fognak autót vezetni.

Egy 2013-as felmérés szerint például a Manhattenben élőknek csak 23 százaléka jár autóval, ami drasztikusan alacsony az egész Egyesült Államok 92 százalékához képest. Ez azért van, mert Manhattanben egyszerűen már sokkal olcsóbb, kényelmesebb és hatékonyabb bárhová tömegközlekedéssel menni.

A szakértő emlékeztet: a traktoroknak és az első autóknak is ötven év kellett, mire a farmokon és a postán helyettesítették velük a lovakat.

A technológia gyorsan változhat, de az emberi természet nem

– zárja le bölcsen. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.