A döntés végleges → a versenyhelyszín fix → ja, mégsem

sport
2017 január 08., 19:18

A Hármashatár-hegyre tervezett ­mountainbike-pályáról szóló parázs hangulatú lakossági fórumon a felháborodott helyieknek Schneller Domonkos, az olimpiai pályázat stratégiai igazgatója kerek-perec kijelentette, hogy

"ez lesz a végleges helyszín, a döntést nem lehet megváltoztatni."

Aztán mégis megváltoztatták. Igaz, nem a dühös második kerületiek vagy a természetvédelem miatt, hanem mert a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség helyszíni szemléje és az azt követő ajánlása miatt. A Budapest 2024 indoklása szerint

"helyszínek kiválasztásánál a sportszakmai szempontok – pl. a pálya vonalvezetése, hossza – meghatározó tényezők, a szövetség erre vonatkozó észrevételei épültek be a testvérhegyi helyszínjavaslatba, ezzel is érvényre juttatva az Agenda 2020 egyik alapelvét, a sportolók középpontba helyezését."

A tervek szerint két korábbi bánya rekultivációja és erdősítése után építenék meg a testvérhegyi pályát, aminek tervezését

"a Budapest 2024 Zrt. munkatársai végzik a nemzetközi és a hazai kerékpáros szövetség tanácsait felhasználva. Az új helyszín költségbecslésének kialakítása folyamatban van."

Mountain bike-verseny a riói olimpián (Fotó: Carl de Souza / AFP)
photo_camera Mountain bike-verseny a riói olimpián. (Fotó: Carl de Souza / AFP)

A III. kerület természetesen üdvözölte a szervezők döntését, hogy mégis náluk lenne a pálya.

"Bár részletes terveket még nem láttunk, mindkét jelenleg szóban forgó óbudai olimpiai helyszínnek örültünk,"

írták, az önkormányzat amúgy is régóta rendbe szerette volna kapni a Testvérhegyet. A szervezők szerint is az új, vagyis az eredeti óbudai helyszín az ideális választás, amint lehet, be is terjesztik a Fővárosi Közgyűlés elé. És ahogy Hármashatár-hegynél, itt is csak "végleges" döntés után terveznek lakossági fórumot tartani. Elemi felháborodás nem várható, de vitás részleteket akadhatnak:

a magyar kerékpáros szövetéség szerint például a 10 000 fő körüli nézőszám a reális, a Budapest 2024 pedig kétezer fős mobil lelátóval kalkulál.

A testvérhegyi pálya a tervek szerint 2023-ban készülne el, ezután kerülne sor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által meghatározott tesztversenyre, majd az olimpiára. Ha.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.