Elismerte bűnösségét a Volkswagen, 4,3 milliárd dolláros bírságot fizetnek

2017 január 11., szerda 20:06
29

Három bűncselekmény elkövetését vallotta be a német autógyár az Egyesült Államokban, és összesen 4,3 milliárd dolláros büntetést fognak befizetni, ezzel záródik büntetőügyük az amerikai kormánnyal szemben.

A károsanyag-kibocsátási teszteken csaló Volkswagen hat vezetőjét is bűncselekmények elkövetésével fogják megvádolni. Egyiküket, Oliver Schmidtet hétfőn már le is tartóztatták.

Loretta Lynch igazságügyi miniszter bejelenti a döntést (Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP) Fotó: Aaron P. Bernstein

Az amerikai igazságügyi miniszter, Loretta Lynch elmondta, hogy a Volkswagen éveken át tiszta dízelautókként reklámozta autóit az országban, de a vizsgálatok megállapították, hogy ebből semmi nem volt igaz. A csalások több mint egy évtizedre nyúltak vissza.

A VW beismerte, hogy világszerte összesen 11 millió autó beállításainál csaltak a teszteken, amikor pedig kormányzati szervek gyanakodni kezdtek, a vállalat vezetői hazudtak és dokumentumokat semmisítettek meg.

A kártérítés a valaha volt második legnagyobb hasonló, környezetvédelmi-büntetőügyben összeg, csak a BP-féle Deepwater Horizon szivárgás után kellett többet fizetnie egy vállalatnak. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt