Bevonult Lengyelországba az USA 3. páncélos dandárja, az oroszok nagyon kiakadtak

A NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében Lengyelországban telepítendő, több tucat katonai teherautóból és Humvee típusú harcjárműből álló amerikai menetoszlop csütörtök délelőtt átlépte a német-lengyel határt.

A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár egyik menetoszlopa Olszyna községnél lépte át a határt.

A menetoszlop az amerikai dandár egyik lengyelországi bázisának otthont adó Zaganba vonult tovább. A három másik alsó-sziléziai községben - Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben - január 18-ig telepítendő csapatok kilenc hónapon át, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében állomásoznak majd Lengyelországban. Az állomány egy részét a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik.

A 3. páncélos dandár 3500 katonája mellett az alakulattal 400 lánctalpas és 900 egyéb jármű, köztük 87 harckocsi, 18 önjáró löveg, több mint 400 terepjáró és 144 páncélozott csapatszállító jármű érkezik a térségbe. Ezeket februárban követi 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter, plusz egy kétezer fős újabb alakulat.

És hogy mit szólnak mindehhez az oroszok?

„Oroszország biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését” - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján. Peszkov szerint bármely ország negatívan értékelné az idegen katonai jelenlét megerősítését határai közelében.

„Mi úgy tekintünk erre mint fenyegetésre és mint olyan lépésre, amely veszélyezteti érdekeinket és biztonságunkat" - mondta. (MTI)