Visszaállítja a kormány az idegenrendészeti őrizetet

POLITIKA
2017 január 12., 12:57
comments 79

Lázár János az év első Kormányinfóján jelentette be, hogy a kormány vissza akarja állítani az idegenrendészeti őrizet intézményét. Ennek értelmében a menekültkérelme elbírálásáig senki sem mozoghatna szabadon az országban. Így nem hagyhatják el sem az országot, sem a tranzitzónákat. Ezt a miniszter a fokozott terrorveszéllyel indokolta. Elmondta, hogy már elkezdték az új rendszer kialakítását, Pintér Sándor intézkedik a részletek kidolgozásáról.

Az európai jog szerint a menekültügyi őrizetet csak kivételes esetben, az egyéni körülményeket gondosan mérlegelve lehet alkalmazni. A magyar állam tavaly is bukott pert amiatt, hogy 60 napra rács mögé zárt egy iráni  meleg menedékkérőt. Az egyik júliusi ítéletében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a jogellenes fogva tartást tiltó cikkét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.