Nógrádi György: Elképzelhetetlen, hogy Oroszország megtámadja a balti államokat

Elképzelhetetlennek tartja Nógrádi György """biztonságpolitikai szakértő""", hogy Oroszország megtámadja a balti államokat. Szomorú, hogy nem lehet mindenki annyira mélyen tájékozott a világ dolgaiban, mint a biztonságpolitika dózsalászlója, ezért például a balti államok vezetői általában közel sem tartanak ennyire elképzelhetetlennek egy ilyen forgatókönyvet.

Nógrádi az M1-en beszélt arról, hogy az amerikai csapattelepítés a régióban ugyanakkor üzenet Moszkvának, hogy a NATO a balti országokat és Lengyelországot ugyanúgy védi, mint a régi tagállamait.

Nógrádi György szerint ma nincs háborús veszély a régióban. Főleg azért nincs esély a fegyveres konfliktusra - tette hozzá -, mert Donald Trumpnak, az Egyesült Államok következő elnökének kiválóak a kapcsolatai Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Megjegyezte azt is, hogy a szíriai és az iraki helyzetet sem lehet megoldani orosz-amerikai együttműködés nélkül.

A NATO az ukrán válság és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek értelmében áprilisban Lengyelországba és a balti államokba az észak-atlanti szövetség négy nemzetközi zászlóalját telepítik rotációs rendszerben. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd. (via MTI)