Lehet, hogy László Petra mégiscsak azért rúgott, mert nem szereti a menekülteket

bűnügy
2017 január 16., 12:02
comments 255

Ma dől el, hogy az ügyészség fellebbez-e a László Petra ügyében hozott bírósági ítélet ellen, amiben első fokon garázdaság miatt marasztalták el el a jobbikos Nemzeti 1 tévé volt operatőrét. László Petra 2015 szeptemberében a magyar-szerb határnál dolgozott, és az ott készült videók tanúsága szerint egy menekült gyerekbe belerúgott, egy férfit pedig megpróbált elgáncsolni.

Az ítélet értelmében László Petra nem kapott büntetést, hanem csak három év próbaidőt. Ebben annak is szerepe lehetett, hogy a hatóság szerint

"nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta."

Az operatőr ügyvédje azzal védekezett, hogy László Petra pánikban volt, ezért rúgott, illetve saját szavai szerint

  • "Megfordultam, és azt láttam, hogy több száz ember rohan felém. Ez egészen elképesztően félelmetes"
  • "Abban voltam, hogy ne érjenek hozzám, ne lökjenek fel"
  • "a lábammal tartottam távol [a migránsokat]"

Ehhez képest a civilekből álló Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport szerint László Petra rúgásait mégiscsak a gyűlölet motiválta.

Az ügyészségnek írt levelükben azzal érvelnek, hogy csak az előítélet lehetett az erőszak oka, mivel László Petrának

  • személyes konfliktusa nyilván nem volt a migránsokkal
  • és valamiért csak a szélsőséges tévénél dolgozó operatőr rúgott, a helyszínen rajta kívül egy újságíró sem volt agresszív a migránsokkal.

Ezek alapján szerintük gyűlöletbűncselekmény, közösség tagja elleni erőszak történt, mert László Petra kifejezetten előítéletből támadt a külföldiekre. Ha ez így van, akkor viszont nem elég a sima garázdaságot megállapítani, és súlyosabb ítélet indokolt. Ezek miatt kérik az ügyészséget, hogy nyújtsanak be fellebbezést László Petra ügyében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt