Orosz állampolgárságért folyamodhat Edward Snowden

külföld
2017 január 18., 14:54
comments 76
Fotó: Reuters / The Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras
photo_camera Fotó: Reuters / The Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras

Anatolij Kucserena, a National Security Agency (NSA) kémkedéssel gyanúsított egykori munkatársának ügyvédje RIA Novosti hírügynökségnek arról beszélt, hogy Snowden tartózkodási engedélyét további három évvel meghosszabbította, és hamarosan - jövőre - akár állampolgársághoz is folyamodhat.

Snowden 2013-ban szigorúan titkos és bizalmas információkat osztott meg a CIA égisze alatt működő ügynökség nemzetközi lehallgató- és megfigyelési programjairól, együttműködésben telekommunikációs cégekkel és nyugati szövetséges kormányokkal.  

Snowden 2013 júniusa óta bujkál Moszkvában - akkor előbb egy évre kapott menedékjogot, amit aztán az orosz állam három évre hosszabbított meg. Ehhez képest most további három évig maradhat.

Kedden, miután Barack Obama elnök kegyelmet adott a Wikileaks-botrányt kirobbantó Chelsea Manningnek, John Earnest, a Fehér Ház szóvivője világossá tette, hogy a demokratikus jogokat rendszeresen támadó Oroszországban menedéket kereső Snowden esete más. szigorúbb kategóriába tartozik. (Business Insider / Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.