Orosz állampolgárságért folyamodhat Edward Snowden

2017 január 18., szerda 14:54
79
Fotó: Reuters / The Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras

Anatolij Kucserena, a National Security Agency (NSA) kémkedéssel gyanúsított egykori munkatársának ügyvédje RIA Novosti hírügynökségnek arról beszélt, hogy Snowden tartózkodási engedélyét további három évvel meghosszabbította, és hamarosan - jövőre - akár állampolgársághoz is folyamodhat.

Snowden 2013-ban szigorúan titkos és bizalmas információkat osztott meg a CIA égisze alatt működő ügynökség nemzetközi lehallgató- és megfigyelési programjairól, együttműködésben telekommunikációs cégekkel és nyugati szövetséges kormányokkal.  

Snowden 2013 júniusa óta bujkál Moszkvában - akkor előbb egy évre kapott menedékjogot, amit aztán az orosz állam három évre hosszabbított meg. Ehhez képest most további három évig maradhat.

Kedden, miután Barack Obama elnök kegyelmet adott a Wikileaks-botrányt kirobbantó Chelsea Manningnek, John Earnest, a Fehér Ház szóvivője világossá tette, hogy a demokratikus jogokat rendszeresen támadó Oroszországban menedéket kereső Snowden esete más. szigorúbb kategóriába tartozik. (Business Insider / Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt