Trump nekiment az abortuszról beszélő civilszervezeteknek

külföld
2017 január 23., 18:10
comments 553

Donald Trump hétfőn hatalmas elánnal vetette bele magát az első elnöki munkanapjába, és alá is írt egy elnöki rendeletet, amivel lényegében

megtiltotta, hogy amerikai szövetségi vagy külföldi támogatást kapjon olyan civilszervezet, ami támogatja az abortuszt vagy egyáltalán információt szolgáltat az abortuszról.

A határozat épp Roe v. Wade ügy 44. évfordulója után egy nappal jött. Ez volt az az ügy, aminek ítéletében az amerikai Legfelső Bíróság legálissá tette az abortuszt az Egyesült Államokban.

1977-ben aztán jött egy új szabály, ami főszabályként szintén tiltotta, hogy amerikai szövetségi pénzből hajtsanak végre abortuszt vagy reklámozzák azt. Ronald Reagan elnöksége idején aztán megerősítették ezt a szabályt. A kilencvenes években azonban Bill Clinton elnök visszavonta ezt, majd George W. Bush újra bevezette, aztán Obama megint visszavonta. Trump pedig most újra bevezeti.

A szabály szerint a civilszervezeteknek választaniuk kell, hogy hallgatnak az abortusz lehetőségéről is, vagy nem pályáznak szövetségi forrásra a működésükhöz.

Trump az elnökválasztési kampányban sem csinált titkot abból, hogy ellenzi az abortuszt, többször beszélt arról, hogy az abortuszt valahogyan büntetni kellene, vagy legalábbis nehezebbé tenni. (Jezebel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt