Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója ellen nyomoz az amerikai kémelhárítás

Valószínűleg most is folyik egy kémelhárítási nyomozás Donald Trump elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn ügyében. Flynn után azért kezdett el nyomozni az FBI, a CIA, Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a pénzügyminisztérium is, mert Flynn gyanús kapcsolatot tart fenn Oroszország washingtoni nagykövetével, Szergej Kisljakkal.

A Trump tanácsadócsoportja és a Kreml közötti kapcsolatokat vizsgáló kémelhárítási vizsgálat derítette fel, hogy Flynn többször is felhívta a nagykövetet azon a napon, amikor az Obama-adminisztráció új Oroszország-ellenes szankciókat jelentett be.

Trump szerint ezek a telefonhívások csak diplomáciai formalitások voltak, Flynn egyszerűen készült a Trump mellett betöltendő szerepére, és szeretett volna barátokat szerezni az orosz nagykövetségen. A Wall Street Journal azonban úgy tudja, hogy a nyomozás szerint Flynn és a nagykövet kapcsolata folyamatos volt, és a tanácsadó kapcsolatot tartott fenn más magas rangú orosz diplomatákkal is.

Flynn nem az egyetlen ember a Trump-stábban, akivel kapcsolatban felmerült annak gyanúja, hogy a hivatalosnál mélyebb kapcsolatot tartanak fenn orosz állami körökkel. Ilyen vádak merültek fel a korábbi kampányfőnök, Paul Manafort és két tanácsadóval, Roger Stone-nal és Carter Page-dzsel szemben.

Vasárnap a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Trump szóvivője azt mondta, hogy nem tudnak semmilyen folyamatban lévő kémelhárítási vizsgálatról. Attól viszont, hogy nem tudnak erről, még van ilyen nyomozás. (Daily Beast)