Elnézést kért a Rákellenes Liga az áldozathibáztató kampány miatt

egészség
2017 január 24., 15:17
comments 67

"Bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántottunk kampányfilmünkkel. Nem szerettünk volna megsérteni senkit, semmiképpen nem volt célunk a gyógyult és jelenleg küzdő betegek támadása."  

Vezekelő üzenetet tett közzé a "26 éve a daganatos betegekért küzdő" Magyar Rákellenes Liga, miután gyógyult és gyógyulófélben lévő rákosok tucatjai háborodtak fel a szervezet nemrég indult videókampánya miatt:

A filmen egy beteget vádlottként azonosítanak, és a bíró rákra ítéli a férfit, amiért egészségtelenül élt, mindezt annak reményében, hogy még többen ajánlják majd adójuk 1 százalékát a liga munkájára. 

A szervezet azóta levette a filmet honlapjáról, a Youtube-ról és a Facebookról is. Aki esetleg nem látta, vagy valamilyen perverz indíttatásból szeretné újra végigizgulni a képsorokat, a Mokka adásában pótolhatja:

Bitter a Mokkában adott interjújában még abszolút kiállt a kampányfilm koncepciója mellett, de keddre belátta, hogy tévúton jár. A közleményeben azzal védi a védhetetlent, hogy az idei év mottója "az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása", a reklám pedig a társadalom megszólítását célozta meg. 

Szerették volna minél több mindenki figyelmét felhívni az egészséges életmód fontosságára, "hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni". 

Bitter a közlemény végén egy példát is hoz: az ingyenes szűrővizsgálaton a részvételi aránya csak 40 százalék körüli, miközben a panaszt okozó daganatok 70 százaléka már áttétes. (MRL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt