Kis részletekben adagolt álhírekkel immunissá lehet tenni rájuk az olvasókat

Kis adagokban adagolva az álhírek még hasznosak is lehetnek a dezinformáció elleni harcban, vélik kutatásaik alapján a Cambridge-i Egyetem pszichológusai.

Kísérletükben kétezer amerikai lakosnak adtak hamis és igaz híreket. Megfigyeléseik szerint folyamatosan adagolva az álhírek idővel kiütötték a megalapozott, tudományosan alátámasztott információkat. Viszont ha a megalapozott tényeket közlő írásokban figyelmeztetésekkel együtt álhíreket, álinformációkat is közöltek, akkor a későbbiekben a teljesen légből kapott álhíreknek már kisebb hatásuk volt az olvasókra.

Vagyis ez alapján e tekintetben is működik az immunizáció, a vakcináció. Ez esetben is kvázi legyengített kórokozót, figyelmeztetésekkel körbebástyázott álhíreket adagoltak az olvasóknak, akik így kifejleszthettek egyfajta védekezést ezek ellen az agyukban. (Via BBC. Címlapkép: Andreas Rueda / Flickr CC BY 2.0)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.