Izsák fideszes polgármestere épített egy vadászpanziót EU-támogatásból, aztán beköltözött

POLITIKA
2017 január 25., 05:20
comments 555

Mondok Józsefnek bejött az élet. A politikus mintája az igazi, sikeres vidéki fideszeseknek: 1998 óta ő a Bács-Kiskun megyei Izsák város polgármestere, de közben van egy rakás vállalkozása is. Családja benzinkutat működtet Izsákon, 2013-ban természetesen trafikkoncessziót is nyert. A munka mellett marad ideje a hobbijára is, 2005 óta alelnöke a CBA-s Lázár Vilmos által elnökölt Magyar Lovas Szövetségnek, ő a Fogathajtó Szakág vezetője meg a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke, és a Hubertus Vadásztársaság vadászmestere is.

Mondok és a hivatali autója az izsáki városházánál (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Mondok és a hivatali autója az izsáki városházánál (Fotó: Botos Tamás)

2014-ben a polgármester egyik cége, a Mondok Kft. EU-s forrásra pályázott a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán, és nyertek is 35 millió forintot egy vadászház építésére. Mondok, izsáki polgármesterként még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító Dunamellék LEADER-egyesület bírálóbizottságának.

A vadászházat egy kecskeméti cég építette meg 2014 augusztusa és 2015 februárja között Izsák határában, a Gedeon-dűlőn. A kivitelező cég honlapján fenn is van egy csomó kép az ingatlanról:

Forrás: Generál-Centrál Kft.
photo_camera Forrás: Generál-Centrál Kft.

A vadászpanziót nem sokkal később nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de a helyiek szerint Mondokék soha nem hirdették, hogy az ingatlanba vendégeket várnak, és az interneten ma sincsen nyoma az izsáki önkormányzati jegyzéken kívül sehol, hogy a vadászházban meg lehetne szállni.

photo_camera Forrás: Generál-Centrál Kft.

A helyiek szerint ennek az az oka, hogy

a polgármester egyszerűen beköltözött az EU-s támogatásból épített vadászházba.

Mikor egy hétköznap reggel mi is lementünk megnézni a vadászházat, valóban az udvaron parkolt egy fekete Nissan Navara terepjáró, amiről kiderült, hogy ez az az autó, amit az izsáki önkormányzat biztosít a polgármesternek. Mondok ezzel az autóval ment reggel dolgozni a városházára a vadászháztól.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Mondok Józsefet számtalanszor próbáltuk elérni, hogy megkérdezzük, miért lakik a vadászházban, miért nem lehet ott megszállni, és miért áll ott az önkormányzati autó, de nem sikerült beszélnünk vele. Először e-mailt írtunk neki az önkormányzaton keresztül, erre nem válaszolt. Aztán többször kerestük az önkormányzati telefonszámon, de sosem volt elérhető. A titkárnője délelőttönként azt mondta, hogy még nem ért be dolgozni, délután pedig azt, hogy már elment. Néhányszor az volt a kifogás, hogy a polgármester épp egy megbeszélésen van. Minden esetben azt ígérték, hogy Mondok visszahív majd, de sosem telefonált.

A vadászház hajnalban (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera A vadászház hajnalban (Fotó: Botos Tamás)

Pár nappal később sikerült megszereznünk Mondok mobilszámát. De a mobilját is más vette fel, azt mondták, hogy a polgármester épp megbeszélésen van, és majd visszahív. Nem hívott, és soha többé nem is vették fel a telefont, ha ugyanarról a számról kerestük Mondokot. Próbálkoztunk azzal is, hogy más számról hívjuk, de ebben az esetben sem Mondok vette fel a telefont, és jött a szokásos duma: a polgármester megbeszélésen van, majd visszahív. De nem hívott, és később már azokat a hívásokat sem vették fel, amiket erről az új számról indítottunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.