Ne hidd azt, hogy a macskád nem emlékszik semmire: csak úgy csinál, mintha

Akármekkora gyilkológépezetek a házimacskák (évente fejenként 75-250 kisállatot ölnek meg pusztán kedvtelésből), és bármennyire beigazolódott már, hogy egysejtű paraziták terjesztésével vonják uralmuk alá az emberek agyát, egyvalami miatt eddig nyugodtak lehettünk: hogy

elég hülyének tűnnek általában.

Például akárhányszor parancsoljuk le őket a konyhaasztalról, legközelebb ugyanúgy visszafognak mászni. Lehet, hogy kikaptak korábban, de látszólag annyira ostobák, hogy nem emlékeznek semmire. Azért aztán félni se kell a macskák közismert világuralmi terveitől.

Ennek a kellemes, megnyugtató érzésnek most vége: egy japán kutatócsoport megállapította, hogy a macskáknak valójában legalább olyan jó a hosszútávú emlékezete, mint a kutyáknak.

Ez?? Okos??

Saho Takagi és kutatótársai 49 házimacskát vizsgáltak, és arra jutottak, hogy – ahogy a kutyáknak, úgy – a macskáknak is van az emberhez hasonló epizódikus emlékezete. Tehát vissza tudnak emlékezni történetszerű, formatív élményekre és asszociációkra, például hogy melyik tálból szokták megenni a kedvenc macskaeledelüket.

A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy amikor látszólag a semmibe meredve fekszenek a kanapén, akkor a kedvenc emlékképeiket idézgetik vissza. „Mostantól új kutatások indulhatnak arról, hogy pontosan mennyire hosszútávú a macskák emlékezete, vagy hogy olyan gazdag-e az emlékezetük, mint az embereknek” – mondta erről a Yale egyetem kutatója, Laurie Santos.

További érdekes dolog, amit a Behavioral Processes nevű neves folyóiratban közzétett tanulmányukban állítanak, hogy a macskák legalább olyan jól szerepelnek a kajatálas memóriateszteken, mint a kutyák. És ennek az emlékezetnek komoly szerepe van az aktuális viselkedésükben, vagy hogy épp milyen terveket forralnak.

Mindebből levonhatjuk a szokásos következtetést: nem, a macskák nem azért ugranak vissza a konyhaasztalra, miután lekergettük őket, mert nem emlékeznek rá, hogy tilos. Egyszerűen csak nem érdekli őket. (Behavioral Processes, News.au, BBC)