Ne hidd azt, hogy a macskád nem emlékszik semmire: csak úgy csinál, mintha

TUDOMÁNY
2017 január 25., 12:59
comments 234

Akármekkora gyilkológépezetek a házimacskák (évente fejenként 75-250 kisállatot ölnek meg pusztán kedvtelésből), és bármennyire beigazolódott már, hogy egysejtű paraziták terjesztésével vonják uralmuk alá az emberek agyát, egyvalami miatt eddig nyugodtak lehettünk: hogy

elég hülyének tűnnek általában.

Például akárhányszor parancsoljuk le őket a konyhaasztalról, legközelebb ugyanúgy visszafognak mászni. Lehet, hogy kikaptak korábban, de látszólag annyira ostobák, hogy nem emlékeznek semmire. Azért aztán félni se kell a macskák közismert világuralmi terveitől.

Ennek a kellemes, megnyugtató érzésnek most vége: egy japán kutatócsoport megállapította, hogy a macskáknak valójában legalább olyan jó a hosszútávú emlékezete, mint a kutyáknak.

photo_camera Ez?? Okos??

Saho Takagi és kutatótársai 49 házimacskát vizsgáltak, és arra jutottak, hogy – ahogy a kutyáknak, úgy – a macskáknak is van az emberhez hasonló epizódikus emlékezete. Tehát vissza tudnak emlékezni történetszerű, formatív élményekre és asszociációkra, például hogy melyik tálból szokták megenni a kedvenc macskaeledelüket.

A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy amikor látszólag a semmibe meredve fekszenek a kanapén, akkor a kedvenc emlékképeiket idézgetik vissza. „Mostantól új kutatások indulhatnak arról, hogy pontosan mennyire hosszútávú a macskák emlékezete, vagy hogy olyan gazdag-e az emlékezetük, mint az embereknek” – mondta erről a Yale egyetem kutatója, Laurie Santos.

További érdekes dolog, amit a Behavioral Processes nevű neves folyóiratban közzétett tanulmányukban állítanak, hogy a macskák legalább olyan jól szerepelnek a kajatálas memóriateszteken, mint a kutyák. És ennek az emlékezetnek komoly szerepe van az aktuális viselkedésükben, vagy hogy épp milyen terveket forralnak.

Mindebből levonhatjuk a szokásos következtetést: nem, a macskák nem azért ugranak vissza a konyhaasztalra, miután lekergettük őket, mert nem emlékeznek rá, hogy tilos. Egyszerűen csak nem érdekli őket. (Behavioral Processes, News.au, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt