Brückner Gergely felmondott a Figyelőnél

media
2017 január 26., 13:34

Benyújtotta felmondását, és távozik a Figyelőtől a lap legismertebb munkatársa, Brückner Gergely, aki a lap pénz-piac rovatának vezetője, és vezető politikai-gazdasági újságírója volt. Brückner egyelőre nem akart nyilatkozni, de környezetében megerősítették a hírt.

photo_camera Brückner Gergely, a Figyelő munkatársa az ATV egy reggeli műsorában. Fotó: youtube screenshot

Brückner azok után távozik a laptól, hogy csütörtökön Schmidt Mária bejelentette a munkatársaknak, amit közölt a figyelo.hu is, hogy a továbbiakban háromtagú szerkesztőbizottság felügyeli a lap szerkesztését. A testületet a kormányhoz közel álló századvéges elemző, Lánczi Tamás vezeti majd, megtámogatva L. Simon László volt kulturális államtitkárral, és Tallai Gáborral, a Terror Háza programigazgatójával.  

Brückner 2003 és 2007 között a Manager Magazin munkatársa volt, idén 10 éve dolgozik a Figyelőnél, rengeteg tényfeltáró cikke jelent meg a bankszektor és a politika kapcsolatáról.

A Figyelő szerkesztő-újságírója nemrég azért került be a hírekbe, mert a Nemzeti Bank arra akarta kényszeríteni, fedje fel egy forrását azzal az írásával kapcsolatban, amit az MKB bank, az állam számára előnytelen értékesítéséről írt még 2015 januárjában.

link Forrás

A jegybank és az ügyészség is tudni szerette volna, hogyan jutott tudomására Brücknernek, mit írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy levelében Matolcsy György jegybankelnöknek az üzlet kockázataival kapcsolatban.  

Brückner a per idején már nem emlékezett arra, kitől jutott az információhoz, de egyébként se lett volna hajlandó megosztani az információt a hatósággal. Végül a Fővárosi Törvényszék decemberben neki adott igazat, és úgy döntött, hogy a sajtó függetlensége, zavartalan működése fontosabb szempont, mint a vád által megfogalmazott "üzleti érdek".

Kerestük Lambert Gábor főszerkesztőt is, ő egyelőre nem akart nyilatkozni arról, hogy marad-e a lapnál. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.