Brückner Gergely felmondott a Figyelőnél

media
2017 január 26., 13:34
comments 55

Benyújtotta felmondását, és távozik a Figyelőtől a lap legismertebb munkatársa, Brückner Gergely, aki a lap pénz-piac rovatának vezetője, és vezető politikai-gazdasági újságírója volt. Brückner egyelőre nem akart nyilatkozni, de környezetében megerősítették a hírt.

photo_camera Brückner Gergely, a Figyelő munkatársa az ATV egy reggeli műsorában. Fotó: youtube screenshot

Brückner azok után távozik a laptól, hogy csütörtökön Schmidt Mária bejelentette a munkatársaknak, amit közölt a figyelo.hu is, hogy a továbbiakban háromtagú szerkesztőbizottság felügyeli a lap szerkesztését. A testületet a kormányhoz közel álló századvéges elemző, Lánczi Tamás vezeti majd, megtámogatva L. Simon László volt kulturális államtitkárral, és Tallai Gáborral, a Terror Háza programigazgatójával.  

Brückner 2003 és 2007 között a Manager Magazin munkatársa volt, idén 10 éve dolgozik a Figyelőnél, rengeteg tényfeltáró cikke jelent meg a bankszektor és a politika kapcsolatáról.

A Figyelő szerkesztő-újságírója nemrég azért került be a hírekbe, mert a Nemzeti Bank arra akarta kényszeríteni, fedje fel egy forrását azzal az írásával kapcsolatban, amit az MKB bank, az állam számára előnytelen értékesítéséről írt még 2015 januárjában.

A jegybank és az ügyészség is tudni szerette volna, hogyan jutott tudomására Brücknernek, mit írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy levelében Matolcsy György jegybankelnöknek az üzlet kockázataival kapcsolatban.  

Brückner a per idején már nem emlékezett arra, kitől jutott az információhoz, de egyébként se lett volna hajlandó megosztani az információt a hatósággal. Végül a Fővárosi Törvényszék decemberben neki adott igazat, és úgy döntött, hogy a sajtó függetlensége, zavartalan működése fontosabb szempont, mint a vád által megfogalmazott "üzleti érdek".

Kerestük Lambert Gábor főszerkesztőt is, ő egyelőre nem akart nyilatkozni arról, hogy marad-e a lapnál. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt