Federer: Rafa, jobb játékost csináltál belőlem

sport
2017 január 29., 21:08
comments 123
Federer és Nadal a 2017-es Australian Open döntője után
photo_camera Federer és Nadal üdvözlik egymást a meccs után. Fotó: AFP / William West

Roger Federer és Rafael Nadal vasárnap kilencedszer csaptak össze egy Grand Slam-torna döntőjében. 2011 óta nem játszottak döntőt egymás ellen, senki a teniszvilágban nem bízott benne, hogy ez még egyszer megadatik. Óriási mérkőzést vívtak, amit a svájci végül öt szettben nyert meg.

link Forrás

Nem csak hatalmas csatáikról voltak mindig is híresek, de arról is, hogy nagy tisztelettel voltak a másik játéka iránt. 

"Nekem az egész erről a visszatérésről szól, egy újabb nagy meccsről Rafával. A Grand Slamek száma, őszintén szólva nem érdekel. Ellene játszani, ez marad az örök, a legnagyobb kihívás. Rafa egy különleges ellenfél volt a karrieremben. Jobb játékossá tett. A 2007-es wimbledoni döntő óta nem győztem le döntőben. Semmi máshoz nem tudom hasonlítani ezt, mint a 2009-es Roland Garros döntőhöz."

- nyilatkozta később az egykori világelső, a 18. Grand Slam-kupáját begyűjtő svájci a meccs után. (2009 tavaszán Federer legyőzte Robin Söderlinget Párizsban, és ezzel megcsinálta a karrier Grand Slamet, azaz megszerezte az összes nagy nyílt teniszbajnokság trófeját.)

"A tenisz kemény sport, amiben nincs döntetlen, de ha lenne, én ma veled kiegyeztem volna egy döntetlennel is (...) Játsz Rafa tovább, kérlek. A tenisznek szüksége van rád. Köszönök mindent, amit a teniszért teszel"

- mondta még a meccs utáni eredményhirdetésnél 35 éves, egykori világelső, aki 17. kiemeltként érkezett Melbourne-be. 

A 9. helyen kiemelt Nadal is nagyon sportszerűen gratulált Federernek. Azt mondta, hihetetlen hogy Federer fél év kihagyás, egy térdműtét és hátproblémák után ilyen szinten tudott visszatérni. Nadal maga is hosszú sérülés után küzdötte vissza magát, azt is nyilatkozta a meccs után, hogy nagyon elégedett a fizikai állapotával, végre jó éve lehet neki is. 

A spanyol utoljára 2013-ban jutott döntőig, akkor Novak Djokovicot legyőzte a US Openen. Mindketten elmondták, hogy szeretnének még visszatérni Melbourne-be, még mindig éhesek a sikerre.  (Telegraph / Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.