Jövőre kevesebb pénz jut a betegekre a brit egészségügyben

külföld
2017 január 29., 09:48
comments 156

A brit egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a 2018-19-es költségvetési évben

csökkenteni fogják a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak szánt költségvetési kvótát.

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) páciensenként kap támogatást, és ezt a fejpénzt fogják csökkenteni várhatóan 0,6 százalékkal.

Ez nemcsak azért problémás, mert több szakértő szerint így is rossz a brit egészségügy helyzete, hanem azért is, mert a Brexit-népszavazáson a Brexit pártiak egyik legfőbb érve az volt, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor az unió kasszájába irányuló befizetések helyett több pénzt adhatnak majd az NHS-nek.

Theresa May brit miniszterelnök az utóbbi hetekben ugyanezt ismételgette szinte mantraként, olyat is mondott, hogy az NHS-nek 10 milliárd fontnyi többlettámogatás jut majd. A gond csak az, hogy még ha megy is pluszpénz az NHS-nek, az nem fogja ténylegesen bőségesebbé tenni az ellátást, maximum arra lesz jó, hogy a szolgálat költségvetésében egyre csak növekvő lyukat valahogyan betömjék.

Erre utal az is, hogy mint kiderült, az egy páciensre jutó pénz konkrétan csökkenni fog jövőre.

Hogy az NHS több pénzt kap a Brexittel, azt rengeteg hirdetés harsogta, többek közt egy azóta elhíresült londoni emeletes busz is. Erre az volt írva, hogy a Brexittel hetente 350 millió font is áramolhat az egészségügybe. Miután a Brexit-pártiak nyertek a népszavazáson, Nigel Farage, a Brexitet nagy hanggal támogató UKIP párt vezetője, egy tévéműsorban elmondta, hogy azért ezt az ígéretet ők annyira nem is gondolták komolyan. Aztán Farage le is mondott a posztjáról. (via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.