A KFC sültkrumplija lett a legrosszabb a gyorséttermek hatósági tesztjén

gasztronómia
2017 január 30., 13:09
comments 314

Négy gyorsétteremlánc – Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC - sült krumpliját vizsgálták meg egy bevásárlóközpontban a Nébih emberei

Annyit előre elárulunk, hogy a legsósabb a McDonald’s krumplija (amit sose hinnéd el, hogy miből is van), a legrosszabb a KFC-jé.

De menjünk sorjában.

Amit vizsgáltak:

  • az előállítás körülményeit, azon belül is: a felhasznált alapanyagokat, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, a higiéniai előírások teljesülését.
  • Tovább: a burgonyasütés technológiáját 
  • és a késztermék kezelését. 
  • Laboratóriumban ellenőrizték a használatban lévő sütőzsiradékot 
  • végül a sült krumplit magát is letesztelték.  

Kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, szabálytalanságot nem találtak, még bókolnak is a gyorséttermeknek, amikor azt írják: „Mindenütt a gyorséttermeknél jellemző, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltunk, amelyből az étteremláncok valamennyi üzletében zajló munkamenet megítélhető”.

Az alanyagokról az derül ki, hogy a Burger Kingben, a KFC-nél és a McDonald’sban gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát használnak, a BelFrit elősütött krumplival dolgoznak. 

Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel.

A sütéshez növényi alapú sütőzsiradékot használnak, amelyet 12 sütés után, illetve 5 sütés után a rendszer folyamatosan átszűr a berendezés, így eltávolítják a lebegő törmeléket, melynek jelenléte rontja a zsiradék minőségét. A teljes csere „szükség szerint történik”. 

Vettek mintákat a használatban lévő, forró sütőolajból, és laboratóriumban vizsgálták a káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek értékét. Ezek a határértéken belül maradtak.

És akkor arról, hogy mennyire sós a sültkrumpli.

A három nagynál a sütést követően megsózzák a burgonyát, a BelFritnél lehet kérni nem sózottat.

Itt is laboratóriumban ellenőriztek, de a felhasznált anyagok nyilvántartását is megnézték. A mérések alapján a McDonald’sé a legsósabb, a Burger Kingé a második, a KFC a harmadik, a BelFritnél ugye választható nem sós is. 

A Nébih laikusokkal meg is kóstoltatta a krumplikat. Az ízlelés nem laboratóriumi katgeória, az alapján a legsósabbnak a Burger King krumplija tűnt, aztán McDonald’s, BelFrit és KFC a sorrend.

És végül a nagy krumplikóstolása, aminek az eredménye megosztotta a szerkesztőségünket, az mondjuk nem, hogy a KFC lett utolsó. A kóstolás szempontjai íz, illat, állomány, szín és alak. Ennek alapján a Nébihnél ez lett a sorrend: 1. Burger King, 2. BelFrit, 3. McDonald’s, 4. KFC.

Nem feltétlenül ugyanaz, mint a nem annyira laikus, de nem is magyar teszt eredménye

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.