De tényleg, miért csak 3 ember lapátol a havas Budapesten dél körül?

Tbg
Budapest
2017 február 01., 12:49
comments 194

Alkalmi házmesterként egy sarokház tulajdonosaként kicsit furcsálom, hogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása ennyire felkészületlenül érte Budapestet. 

Dél körül még mindig latyakos jégpálya fogadta a nagyérdeműt olyan nagy forgalmú felületeken is, mint a 4-6-os villamos megállói, miközben utcaseprőt, hólapátost alig látni.

Lehet persze, hogy Budapest éppen a téli olimpiát rendezi, csak már nem mertek szólni, így is elég nagy a feszkó a nyári körül.

Három megállót fotóztam végig a világ egyik legforgalmasabb vonalán, mindegyik járdasziget merő jég volt, az utasok a megállóból kigyorsuló villamos mellett próbáltak nem becsúszni a kerekek közé.

Azt nem tudom pontosan, hogy a BKK-nak vagy a Fővárosi Önkormányzatnak volna a feladata a felületek tisztítása, (rákérdezek), de az időjárási előrejelzések ismeretében teljesen felfoghatatlan, hogy bárkit váratlanul is ért volna az ónos, latyakos, havas eső nagyobb mennyiségű megjelenése. (Az Árpád hídnál lévő életveszélyes lépcsőről itt írtunk.)

Saját házunk mestereként én speciel már tegnap este előlapátoltam, előkészítettem a terepet, amelyen ma délelőtt újra átkergettem a hólapátot, nem teljesen értem tehát, hogy ez miért nem megy ott, ahol az adófizetők még pénzt is adnak érte.

Hogy valami komoly baj lehet a budapesti közterületek tisztításának hatékonyságával, időről, időre felmerül: legútobb a 2-es metró rácsúszásos őszi baleseténél vetődött fel, hogy az önkormányzat (XIV. kerület) megspórolta az őszi falvelek felsöprését, ez is hozzájárulhatot, hogy a nyílt színi pályán csúszósabbá váltak a sínek. (Hogy végül ez közrejátszott a balesetben, nem derült ki.)

Mindenesetre a Madarász utcai gyermekkórháznál, ahol délelőtt dolgom volt, szembetűnt a különbség az állami és a kereskedelmi utcai karbantartás között. Az irodaházak előtt láthatóan igyekeztek lapátolni, és legalább síkosságmentesítést végeztek:

A gyerekkórház előtti járdaszakaszhoz hozzá sem nyúlt az önkormányzat. Az oké, hogy nem próbálják a jeget feltörni – bár a bennem házmesterkedő házmester most épp azt mondja, hogy már annyira megolvadt, hogy simán fel lehet lapátolni –, de legalább szórnák le valamivel, hogy ne csússzon. Még egyszer: egy kórházról beszélünk.

Déltájban mindössze annyi történt, hogy a közeli metrómegálló közvetlen közelében megjelent 3 lapátos ember, és a metróhoz vezető utakat elkezdték lapátolni.

Kérdeztem őket, hol vannak a rendes, nagyobb létszámú bandában nyomuló utcaseprők, de csak vonogatták a vállukat: mint az egyik munkás elmondta, ők nem utcaseprők, az önkormányzatnak bedolgozó vállalkozó cég emberei, és ma néhány helyen – de nem a kórház előtt! – lapátolniuk kell.

Az is nyilvánvaló volt, hogy nem ez a 3 lapát fogja megszabadítania  XIII. kerületet a jeges latyaktól.

Munkahelyre vezető utam végeztével felkerestem kedvenc fizetős parkolóhelyemet, ahol a II. kerületi önkormányzat iszonyatos mennyiségű pénzt kér a parkolásért, de cserébe semmit sem szolgáltat.

Nem kellett csalódnom, a parkolásért most is pénzt szednek (ment az óra, a parkolás 465 Ft bruttó), a helyet viszont azóta sem takarították fel, de még csak le sem szórták.

Ön is tapasztalt hasonlót a kerületi, fővárosi fenntartású köztereületeken? Hetek/napok óta jeges a lépcső, a megálló, a közintézmény előtti járda?

Küldjön fotót, leírást a megirom@444.hu-ra, igyekszünk rájönni, hova tűntek az utcaseprők és a hólapátok Budapestről!

Olvasóink jelentik (Köszönjük!)

A Szent Gellért térről:

„én reggel rákérdeztem a Gellért téren lapától FKF-mellényes rigónál, hogy mi a szitu... Azt mondta, hogy ma reggel kapták ukázba, hogy kezdjenek takarítani. De ugyanezt láttam a Pápa téren is, ott is akkor próbálták felverni a három hete odafagyott jeget, plusz a tegnapi-mai áldást. Olimpia bazmeg... Télit már rendezhetünk, faszom.”

A Bartók Béla útról:

„Csatolom az általam készített, marhára művészinek szánt, de inkább csak tragikus Bartók bulvár megállóját. Igazából végigfotózhattam volna a Váci utcától tartó nyomoromat, végig totyogtam, de itt tudtam csak megpihenni és fotózni. A 19-es villamos nem is járt ezen a trutymón.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.