Még egy rakás pénzt ki kell szórni, hogy használhatóak legyenek az MNB új épületei

POLITIKA
2017 február 01., 09:01
comments 70

Bár Papcsák Ferenc felügyelőbizottsága mindent rendben talált az MNB ingatlanvásárlásai körül, annyit azért hozzátettek, hogy 

Matolcsyék a tiszaroffi kastélyt okosabban is üzemeltethetnék. 

Papcsákék szerint be kellene építeni MNB Szabadság téri, központi épületének pincéjét és padlásterét, átépíthetik az udvart, és erősödhet az alternatív energia felhasználása. Legalábbis ez szerepel a központi épület analízisének lehetőségei között. A jegybankra leselkedő veszélyek között megemlítik az elavult gépészeti és elektromos rendszereket, a létszámnövekedést, az új funkciók megjelenését 

és az amerikai nagykövetség közelségét is.

A felügyelőbizottság megjegyzi, hogy az MNB 2014 és 2015 között hat ingatlant vásárolt, összesen 22 milliárd forintért. A stratégiában megnevezett ingatlancsoportok közül három esetében nem merült fel semmiféle törvényességi aggály. Ugyanakkor az Eiffel Palace és a tiszaroffi kastély megszerzése kérdéseket vet fel. 

Megállípították, hogy a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó, a munkavállalókat kiszolgáló ingatlanok a normális banki működés infrastruktúrájának tekinthetők. Nem ilyen egyértelmű a helyzet a társadalmi felelősségvállalási programokkal kapcsolatos ingatlanvásárlásoknál, emrt „a társadalmi felelősségvállalás közvetlenül nem vezethető le a hatályos jegybanki törvényből”.

A régi budai városháza épületének megvásárlása kapcsán pozitívumként említik, hogy a budai várnegyedben, annak is kiemelten védett, ingatlanfejlesztési szempontból legértékesebb részén van. Hátrány azonban, hogy 

az épületrekonstrukció pótlólagos ráfordításai elérhetik, sőt meg is haladhatják a teljes vételárat.   

Az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetéről azt írják a Pallas Athéné Domus Innivationis Alapítványnak jelentős összeget kell előteremtenie az átalakításhoz. 

A 415 millió forintért megszerzett tiszaroffi Borbély-kastéllyal kapcsolatban a felügyelőbizottság arra jut, hogy az ingatlan ára nem nevezhető magasnak, 

de működtetni piaci alapon nem, csak „szocialisztikus” módon, szolgáltatásainak folyamatos jegybanki finanszírozásával lehetséges.  

A tiszaroffi kastély

A szállodakapacitás kihasználtsága alacsony, az igénybe vehető 37 230 vendégéjszakából 2015-ben 8172-at értékesítettek. Kiemelik, hogy a tényleges vételár a felét sem teszi ki egy 2009-es szakvéleménynek, de hozzáteszik, hogy magas a fajlagos üzemeltetési, fűtési, működtetési költsége, folyamatos karbantartást igényel, jelentős ráfordítással járhat a főépület szigetelése is.  

Az Eiffel Palace-ról azt írják, hogy az első piaci ára 5 millió euróval kevesebb volt, mint a későbbi 45,3 millió eurós vételár. Az ingatlan kihasználtsága százszázalékos, döntő hányadát bérlők adják. A luxusszínvonal tartása azonban magas költségekkel is párosul, az fb az épület megvételének célszerűségét egyelőre nem tudta megállapítani. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.