A magyarok gondolják leginkább úgy, hogy az lehet igazi hazafi, aki itt is született

TUDOMÁNY
2017 február 02., 13:01
comments 183

Mi alapján mondják azt egyes nemzet tagjai, hogy valaki közéjük tartozik? Milyen tulajdonságok alapján lesz valaki "igaz magyar", "igazi svéd", és így tovább? Évszázados kérdések ezek, amik az utóbbi években újra nagyon erőre kaptak a világ számos országában, ezért a Pew Research Center átfogó nemzetközi közvélemény-kutatást készített arról, hogyan gondolkodnak erről a Föld országiban. 

A kutatásokból az derült ki, hogy a legtöbb országban a megkérdezetettek nem tulajdonítanak annyira nagy szerepet annak, hogy ki hol született. Azaz nem attól lesz valaki jó állampolgár, hogy az adott ország területén látta meg a napvilágot. Az ausztráloknak csak 13 százaléka, a kanadiak 21 százaléka, az amerikaiak 32 százaléka és az európaiak mindössze 33 százaléka gondolja azt, nagyon fontos szempont ez, ha arról beszélünk, hogy ki egy jó nemzeti polgár. 

Relatively few say national identity is strongly tied to birthplace

Vannak azonban ellenpéldák is: Görögország (50%) és Japán (50%) előtt végezve Magyarországon gondolták a legtöbben (52 százaléknyian), hogy a születési hely nagyon fontos. 

A kutatásban vizsgálták azt is, mennyire tartják fontosnak a megkérdezettek a jó állampolgár meghatározásánál, hogy az illető beszélje az adott ország nyelvét. Ez a legtöbb országban jóval erősebb kritériumnak bizonyult, mindenhol a válaszadók több mint fele nagyon fontos kategóriába sorolta ezt a kérdést. Magyarország itt is a legegyetértőbbek között szerepelt, a válaszadók 81 százaléka gondolta azt, hogy magyarul beszélni elengedhetetlen követleménye a magyarlétnek. Nálunk csak a hollandok voltak határozottabbak ebben a kérdésben.

Language seen as most important requisite of national identity

Szintén a magyarok gondolták leginkább azt, hogy a nemzeti szokásaink és hagyományaink fontosságának elismerése és megélése is fontos eleme a nemzeti identitás meglétének. A válaszadók 68 százaléka értékelte ezt nagyon fontosnak. 

Culture especially important to national identity for Hungarians, Greeks

Viszont a magyaroknak csak a 29 százaléka gondolja azt, hogy a kereszténység nagyon fontos szempont ahhoz, hogy valakit jó magyarnak tekintsünk. Itt látványos különbség van amúgy a fiatalabb és az idősebb generációk gondolkodása között, igaz, nem csak nálunk:

Older people more likely to see link between Christianity and nationality

További részleteket a kutatásról a Pew honlapján lehet elolvasni, a témához pedig további olvasnivalóként Benedict Anderson nagyszerű, magyarul is megjelent könyvét, az Elképzelt közösségeket ajánljuk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.