Schmidt Máriáék kiszivárogtatták a 4-es metró körüli visszaélésekről kiadott OLAF-jelentés egy részét

A Schmidt Mária és brigádja által einstandolt Figyelő mai számában közzétette az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF várva várt jelentését egy részét (a 2010 előttre vonatkozó szerződésekről szólót) arról, hogy milyen visszaélések történtek a budapesti 4-es metró építése környékén. 

Ezek szerint az OLAF 60, a metróépítéssel kapcsolatos szerződésben talált szabálytalanságokat. Érintett a metrókocsikat szállító Alstom, a Hídépítő Zrt.-t, a Strabagot és a Vinci CGP-t tömörítő, a metróalagutakat építő BAMCO konzorcium, az áramellátásért és a vezérlő rendszerekért felelős Siemens, az állomások belsőépítészeti munkálatait végző Swietelsky és a Baross téri állomás szerkezetét építő Strabag. 

Az OLAF jelentése szerint az Alstom és a Siemens bennfentes információk birtokában jogosulatlan versenyelőnyre tett szert, a BAMCO jogszerűtlenül nyert tendert, a Swietelsky esetében szabálytalanul bonyolították a tendert, a Strabag esetében pedig közbeszerzési szabálytalanságok merültek fel. A hivatal ezért összesen 59 milliárd forintnyi, a 4-es metró építésére adott EU-s támogatást követel vissza Magyarországtól. (Index)