A román kormányban felmerült, hogy külföldről irányítják a tüntetőket

külföld
2017 február 03., 08:30
comments 87

Csütörtök este ismét országszerte tüntettek Romániában a kormány kedd éjjeli, sürgősséggel áterőltetett rendeletei ellen. A rendeletek enyhítik a hivatali visszaéléseket büntető törvényeket, és megkönnyítik az amnesztiát. 

A tüntetések csúcspontja eddig szerda este volt, amikor Bukarestben 150 ezren tiltakoztak, de a rendőrség szerint csütörtökön is voltak vagy 70 ezren. Tüntettek sok más településen, így Kolozsváron és Marosvásárhelyen is.

Tüntető gyermek virággal köszönt egy rendőrt Bukarestben, csütörtök este. Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU
photo_camera Tüntető gyermek virággal köszönt egy rendőrt Bukarestben, csütörtök este. Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

Csütörtök este megszólalt a kormányzó szociáldemokrata párt elnöke Liviu Dragnea, aki azért nem lehetett miniszterelnök, mert priusza van egy korrupciós ítélet miatt. Észrevételei a következők:

  • Ha csak a tévéből tájékozódott volna, még ő is tüntetett volna önmaga ellen, annyira megtévesztők a beszámolók. Mindenki olvassa el a rendeleteket, és meg fog nyugodni.
  • E tiltakozókat tehát manipuláják, és lehet, hogy külföldről. "Nem vagyok biztos abban, hogy ez a kampányt Romániából koordinálják” - fogalmazott.
  • Az ügyvédei azt mondták, hogy a rendeletekkel nem ússza meg az egyik ellene folyó pert, és nem is maga miatt hozták az új szabályokat.
  • Tiszteli a békés tüntetőket, és felszólítja őket, hogy határolódjanak el az erőszakosan tüntetőktől. (Szerda este a Steaua és a Dinamo szurkolói molotov-koktélokkal és petárdákkal csináltak balhét Bukarestben.)

Sorin Grindeanu  miniszterelnök azt mondta, hogy elgondolkodott azon, hogy lemondjon-e, de végül úgy döntött, hogy nem kell lemondania. 

Csütörtökön Klaus Johannis köztársasági elnök után az ügyészség vezetője is tiltakozott a rendeletek ellen, és közölte, szintén az alkotmánybíróságtól várja megsemmisítésüket. Hat nyugati ország nagykövete (köztük az USA és Németország képviselője) pedig közös levélben tiltkozott a kormány intézkedése ellen.

Az RMDSZ is elítélte, hogy a kormány titokban és rendeleti úton nyúlt bele a büntető törvénykönyvbe, és a pártnak immár tartalmi kifogásai is vannak. Ugyanakkor a korrupciós büntetések újraszbályozására szerintük is szükség van. Ezért saját módosítókat nyújtanak be a román parlamentben, döntött tegnap este a párt vezetése. (maszol.ro, trandindex.ro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.