Folymatosan lövik az ukrán Avdijivkát

Egyre keményebbek a harcok Ukrajnában, különösen súlyos a helyzet a Donyecktől észak-nyugatra fekvő Avdijivka település körül.

A várost szinte folyamatosan lövik a felkelők, akik az ukránok szerint az orosz hadsereg támogatását élvezik. Szerintük erre bizonyíték, hogy Grad-rakétákkal lövik őket, márpedig ez egy drága, az orosz hadseregben rendszeresített fegyver, és elképzelhetetlennek tartják, hogy máshonnan szerezték volna ezeket.

Egy lakásban tartanak koncertet a helyiek az ostrom idején. Fotó: Alekszej Filipov / AFP

A várost január 29-e óta lövik szinte megállás nélkül, azóta nincs vezetékes víz, áram és fűtés a 22 ezer lakosú városban. Az ukrán hatóságok szerint humanitárius katasztrófa fenyeget a fagypont alatti hidegben.

A várost védő ukrán katonák rendszeresen kapnak demoralizáló sms-eket, olyan szövegekkel, hogy "csak ágyútöltelékek vagytok", "az olvadó hó alól kerül majd elő a hullátok", stb.

A városba az ukrán hadsereg tankokat vezényelt, és ezzel megsértették a minszki tűzszünetet, ám azt mondják, hogy az ellenség már régóta megsérti a rakétákkal és a tankokkal, amikkel lövik a várost.

A front más részein is élénkebbek a harcok, az EBESZ megfigyelői szerint az egész fronton megsértik a tűszönetet: 

Az EBESZ grafikonja arról, hogy naponta hányszor sértik meg a tűzszünetet. Január vége óta nagyon súlyos a helyzet.

Putyin orosz elnök csütörtökön Budapesten azt mondta, hogy erről az ukránok tehetnek. (Szabad Európa Rádió)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.