Medgyessy nem tartja magát korruptnak

2017 február 3., péntek 18:36
142

Kirakta a teljes négyes metróról készült OLAF-jelentést a kormány (pdf). A dokumentum 2016 novemberében készült el, 104 oldal hosszú, és gyorsan kiderült róla, hogy tartalmában nagyjából az, amit a frissen kormányközelbe került Figyelő előre megírt.

A európai csalásellenes hivatal jelentésének fedőlapja azzal kezdődik, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnököt is megemlíti az "érintett személyek" rovatban,

és aztán le is írják röviden, hogy miért. A jelentés a metrókocsikra kiírt, később az Alstom által megnyert közbeszerzésnél említi meg, hogy Medgyessy tanácsadócége, az AssistConsult Kft. (korábban Medgyessy Tanácsadó Kft) 2002 óta végzett lobbitevékenységet az Alstom csoportnak, 2005 októberében pedig sikerdíjas lobbiszerződést kötöttek. Az Alstom a későbbi, fura körülmények között megszületett sikerre tekintettel közel 600 ezer eurót fizetett ki 2007 és 2008 között az AssistConsultnak. (A történetet már korábban megírta a Magyar Idők, és elvileg folyamatban lévő nyomozás is van.)

Az Indexnek sikerült is elkapnia Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy szerinte érthetetlen, és kívül esik minden racionalitáson, hogy az OLAF szerint neki szerepe lett volna bármiféle korrupciós ügyben. Mert hát ő 2005-ben már nem is volt miniszterelnök, mondta. "Politikai értelemben sem lehetett ráhatásom, hogy az Alstommal szeződjön a főváros, hiszen köztudottan rossz volt a viszonyom az akkori vezetőkkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és a szabad demokratákkal, akik Budapestet vezették" – mondta, hozzátéve, hogy ő csak 2006-tól lett újra tulajdonosa a cégnek.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök (j), miután átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől (b) és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől, a Nagy Fal egyesület elnökétől a Parlamentben 2015. november 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor/MTI

Gyurcsány Ferenc pártja, a DK szórakoztató közleményben újította fel a 14 évvel ezelőtti Gyurcsány-Medgyessy puccs emlékét. A közlemény címe az, hogy "Aki lop, annak a börtönben a helye", és azzal zárul, hogy "Ahogy Orbán Viktort is felelősségre fogjuk vonni a kormány bukása után, úgy felelősségre kell vonni mindenkit, akiről bebizonyosodik, hogy lopott - függetlenül attól, hogy milyen magas pozíciót foglalt el és hogy melyik párthoz tartozott. Ha valaki magas kormányzati, önkormányzati pozícióban lop a közösből, az még nagyobb bűnt követ el erkölcsi és politikai értelemben is."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt