Amerika: Száz százalékban Japán mellett állunk, Kína: Amerika veszélyezteti Kelet-Ázsia stabilitását

külföld
2017 február 04., 10:00
comments 70
James Mattis és Tomomi Inada japán védelmi miniszter. Kép: AFP
photo_camera James Mattis és Tomomi Inada japán védelmi miniszter. Kép: AFP

"Amerika rossz megjegyzéseket tesz, bonyolítja a helyzetet és instabilitást hoz Kelet-Ázsiába, ezzel pedig fel kell hagyia."

Ezt a kínai kormány közölte szombaton, miután  James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken Tokióban találkozott Abe Sindzó japán miniszterelnökkel.

Az Egyesült Államok elkötelezett Japán védelme iránt, tekintettel az Észak-Korea jelentette fenyegetésre és más regionális biztonsági kihívásokra - mondta Mattis, hozzátéve: 

Washington szilárdan, száz százalékosan kiáll Tokió és a japán nép mellett. 

Utalt a japán-amerikai biztonsági együttműködés ötödik cikkére. Ez a szigetország megvédésére kötelezi az Egyesült Államokat fegyveres támadás esetén. Kiemelte, hogy ez a megállapodás, ahogy érvényes volt a múltban, ugyanúgy vonatkozik a jövőre is.

A japán kormányfő nagyon örült, hogy Mattis éppen Japánt választotta első külföldi körútja egyik állomásának, ami szerinte azt mutatja, hogy "Japán egy értékes szövetségesnek számít".

A dél-kínai-tengeri helyzettel kapcsolatban, ahol Peking vitatott hovatartozású területeken épít katonai létesítményeket, Mattis azt mondta, hogy "elengedhetetlen a szabad hajózás biztosítása". Egyelőre ugyanakkor nem látnak drámai katonai mozgásokat. 

Február 10-én Washingtonban találkozik Abe és Donald Trump.  

Steve Bannon, Donald Trump főtanácsadója, aki a nemzetbiztonsági tanácsba is bekerült, korábban ezt mondta:

link Forrás

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.